Den kommunala ekonomin

Alla förstår att kommunen har begränsade resurser. Skattemedlen skall räcka till många olika verksamheter så det gäller att fördela resurserna någorlunda rättvist. Det kan vara svåra överväganden som måste göras då behoven varierar. Många anser att vård, skola och omsorg är områden som berör de flesta i samhället så därför bör de prioriteras i den kommunala budgeten.
Det kan vara en svår balansgång då även andra verksamheter kräver resurser men det borde finnas en strategi för hur kommunen skall fördela resurserna. Att helt plötsligt bygga en idrottshall utan att höja skatten eller låna innebär att andra verksamheter drabbas av besparingar och det är icke acceptabelt.
När det gäller vård, skola och omsorg borde de verksamheterna fredas i den kommunala ekonomin för att tillgodose medborgarnas behov och uppfylla de krav som kommunen har att leva upp till. Nya kostnadskrävande projekt måste finansieras fullt ut med lån eller skattehöjningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>