Efterlyser förnuft hos kommunens tjänstemän.

I media kan vi läsa om glasmästaren som hade avtal med kommunen angående tjänster inom branschen. Han fick på omvägar reda på att kommunen köpte samma tjänster från andra företag i branschen. Ett avtalsbrott alltså. Glasmästaren krävde kommunen på ersättning för förlorad inkomst men det hamnade i domstol och han får nu betala 400 000 kr i rättegångskostnader. Är detta kommunens inställning till företagande i kommunen så är det ytterst beklämmande. SN:s ranking är kanske inte så fel ändå som vissa vill påstå. Kommunen borde betala rättegångskostnaderna och företagets förluster p.g.a. kommunens avtalsbrott och slarv.
Kommunens agerande på Berghem har varit i fokus. De grävde upp en grusplan, avsedd för barnen i området, för att uppföra byggnader för nya förskolor. Detta arbete påbörjades utan kontakt med boende i området. En nonchalans i den högre skolan. Nu stoppades arbetet av barnens föräldrar tillfälligt och kommunen backade något. Nu måste kommunen söka nya ytor för sina byggnader och återställa grusplanen. Att sammankalla föräldrar och barn i området och be om ursäkt borde vara en självklar åtgärd.
Att AB Bostaden inte avsätter tillräckligt med pengar till underhåll bör utredas. Boende betalar för låg avgift för sitt boende idag vilket innebär att kommande hyresgäster får betala högre avgift än som vore normalt vid normal avsättning för underhåll. Konstigt att inte revisorerna har reagerat. I Bostadsrättsföreningar i allmänhet är det en dygd att löpande avsätta pengar till underhåll. Normalt finns detta noterat i hyreskalkylen som alla måste få.
Flera fall i kommunen vittnar om dåliga rutiner, låt gå-mentalitet och informationsproblem. Det kan kanske behövas en viss grad av fortbildning. Detta måste ansvariga ta tag i. Tänk på att det är skattemedel som ansvariga handhar. Dessa medel är avsedda att göra bäst nytta för medborgarna.
Revisorerna i kommunen har också ett ansvar. Avvikelser från regelverk och styrdokument måste beivras och rättas till. Kommunens uppträdande bör i alla sammanhang vara seriöst och ansvarskännande. Myndighetsutövandet måste ske med känsla och ansvar mot enskilda medborgare. Etik och moral måste vara grundbultar vid kontakt med medborgarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>