Omvandling av hyresrätter till bostadsrätter.

Det tycks råda olika uppfattningar om nyttan med att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. En del tror att det blir lägre avgift för boendet efter omvandlingen medan andra är tveksamma.
De fastighetsägare som har hyresrätter kan bedriva sin verksamhet med ytterst begränsat underhåll. De medel som hyresgästen betalat till underhåll har ägaren behållit. När fastigheten nått ett sådant tillstånd att underhållsåtgärder är oundvikligt så säljer ägaren fastigheten för ombildning till bostadsrätter. Ägaren överlåter till de nya bostadsrättsägarna att totalrenovera fastigheten. Därmed får de nya ägarna betala dels för fastigheten och dels för nödvändiga reparationer som då är rätt omfattande.
En ny bostadsrättshavare med dispositionsrätt har då i första hand att betala månadsavgiften för bostaden och köpeskillingen för bostaden med ränta och amortering för nödvändiga lån. Den nya bostadsrättsföreningen måste självklart ta lån för att finansiera de omfattande reparationerna som då kommer att belasta månadsavgifterna med ränta och amorteringar.
Fastighetsägaren som ursprungligen sålde fastigheten står som vinnare. Hen har minimerat underhållet med bibehållen hyresavgift för att få högsta möjliga vinst vid en försäljning medan de nya ägarna blir straffade. Tilläggas bör att nu börjar bankerna bli tveksamma att bevilja lån då marknadsvärdet på fastigheterna har ökat.
Förutsättningarna för de som drömmer om en bostadsrätt har inte förbättrats genom den omvandlingsprocess som nu är förhärskande. Vinstbegäret sätter käppar i hjulet.

2 kommentarer

 1. Varför ömma för bostadsrättsägare ?

  De som behöver uppmärksammas och ömmas för är de utan bostad.
  Att det är svårt att få en hyresrätt idag kan många unga människor
  vittna om idag. Bostaden gjorde helt rätt som sålde stora delar till
  Heimstaden så att hyresrätter finns kvar samt att bostaden kan
  investera i mer hyresrätter.Att tycka synd om några få privata bostads
  rättsinnehavare har jag mycket svårt för då de i flesta fall tjänar miljoner
  efter försäljning.

  • Hej!
   Självklart är att de bostadslösa som är mest utsatta. Min poäng är att fastighetsägare suger ut det mesta av sitt bestånd och sedan säljer. Köpare är kommande bostadsrättshavare efter ombildningen. En del går in i det här med syfte att tjäna pengar. Dock står den nybildade föreningen inför stora kostnadskrävande renoveringar som de inte varit medvetna om och då kommer smällen. Förutom köpeskillingen så måste de bekosta renoveringarna så det kan bli ett dyrt boende så småningom. Det är detta jag konstaterar.
   Med vänlig hälsning
   Klas Viberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>