Byskolornas vara eller inte vara.

Alliansföreträdare i Lycksele har i en debattartikel i Folkbladet 2018-04-14 påtalat behovet av fungerande byskolor. Många välkomnar inlägget då det till dags dato bara har talats om centralisering som lösningar på alla problem. Även det faktum att politikerna har haft som mål att öka befolkningen i städer och tätorter har medfört att byskolorna har fått stryka på foten. Denna centralisering har pågått i årtionden utan att det skett någon kvalificerad utredning om effekterna vad gäller ekonomi och arbetsmiljö. Även de negativa konsekvenserna för landsbygden när skolorna försvinner har mer eller mindre tystats ner. Inlägget bör initiera en debatt om denna stora förändring i skolvärden. Det finns tankar om att det är eleverna som får betala priset.
Det borde vara en självklarhet att politikerna ser till helheten. Att som vissa politiker vid varje tillfälle propagerar för ökad inflyttning till städerna struntar i landsbygdens utveckling. Att de drabbas av utflyttning tycks inte angå de som värnar om sin egen stad. Det   är både cyniskt och ansvarslöst. Hela Sverige skall leva, även landsbygden. Städerna och tätorterna behöver en levande landsbygd. En byskola med rimliga förutsättningar måste få kosta pengar, det är eleverna och landsbygden som vi behöver värna.
Tills sist kan konstateras att de samlade åtgärderna spretar åt olika håll. Det är något av en paradox. Kommunpolitikerna vill centralisera vilket avfolkar landsbygden medan staten går in med stödåtgärder för landsbygdens överlevnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>