Vinstjakten i den svenska skolan.

Många minns den friskolereform som regeringen Bildt genomförde 1992 och som skulle leda till att vi skulle få världens bästa skola. Reformen genomfördes under protester som dock inte vann gehör. Den var så sockrad att vissa politiker trodde att reformen kunde vara till nytta även för glesbygdskommunerna. Att sedan år 2016 de fem nuvarande skolkoncernerna skulle göra en samlad vinst på en miljard kr var det nog ingen som kunde föreställa sig.
De bakomvarande krafterna, högern och arbetsgivarna, visste vad de gjorde. De förutspådde vinster för de privata aktörerna i de offentligt finansierade verksamheterna på svindlande 300 miljarder kr. Och det var säkra pengar utan risker. Skolpengen, detta djävulska påhitt, skulle garantera vinsterna. Därför drev de på reformen med högern som frontparti.
Reformen har skapat ett stort problem i den svenska skolan. Vinstjakten är den dominerande drivkraften och därmed uppstår allehanda avarter i spåren av reformen. Effekterna har inte uteblivit utan sammantaget har skolan blivit sämre. År 2017 var 17,5% inte behöriga till gymnasiet.
Nu gäller det för politikerna och professionen att vända utvecklingen till det bättre annars hotas många ungdomars framtid. Det måste bli slut på käbblet och jag vet bäst attityder nu måste det ske en radikal förändring. Utvecklingen i skolan är en skam för Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>