Självförsörjningsgraden i vårt land

Idag upplever vi förändringar i vårt land och i våra närområden som aktualiserar vår självförsörjningsgrad i händelse av avspärrningar i någon form. I vårt land pågår nedläggning av jordbruk i en rasande fart utan att regeringen tycks reagera. Förutom alla jobb som försvinner så minskar vår självförsörjningsförmåga drastiskt. Medlemskapet i EU som öppnat våra gränser för utländsk konkurrens har medfört att våra bönder måste konkurrera med bönder i Mellaneuropa som har helt andra förutsättningar.
Att resultatet blir nedlagda jordbruk i Sverige är helt oacceptabelt. För att stoppa detta måste regeringen ingripa och där kommer även vår självförsörjningsgrad in i bilden så detta måste sammanvägas.
I den skrift som MSB i dagarna har skickat ut till alla finns ingenting skrivet om detta livsviktiga ämne. Vid kriser kan man på goda grunder anta att flera länder blir drabbade samtidigt. Om då samma inställning till självförsörjningsgraden finns i alla krisade länder räcker inte maten länge vid en avspärrning. Vi har en övertro på hjälp från andra länder vid en ev. kris. Vi måste själva se om vårt hus.

4 kommentarer

 1. Äntligen tas denna oerhört viktiga frågan upp. Tack för det:)
  Hur många i vårt land förstår hur viktig denna fråga är?

  • Hej!
   Tack för dina synpunkter. Hade hoppats att MSB skulle vara i framkant när det gäller självförsörjningsgraden men tyvärr. Skall på Facebook ge ministern en vink.
   Med vänlig hälsning
   Klas Viberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>