Det är skolpengens fel.

Det borde vara dags att sluta debattera friskolornas vara eller icke vara. Vinsttak och kvalitet har varit dominerande ämnen i debatterna. På något sätt känns det som att man vill hitta en medicin som avhjälper problemet i stället för att utröna orsaken. Friskolornas intressen för skolverksamhet bottnar i det faktum att det finns ett ekonomiskt utrymme som är intressant för vinstbenägna företag.
Faktum är att det är skolpengen som ställer till det. Den tycks vara så väl tilltagen att den väcker riskkapitalbolagens vinstbegär. Att de har gjort vinster, stora vinster, är bevisat. Att dessutom få pengar i förskott för icke utfört arbete verkar lockande. Vilken annan bransch-/verksamhet har sådana säkra förmåner.
Det borde naturligtvis vara så vid en förändring att de faktiska kostnaderna för verksamheten skall ersättas i vanlig ordning. Utöver detta måste regelverket förstärkas, utövarens lämplighet skall prövas, och de ekonomiska kraven (buffertkapital) måste vara uppfyllda. Kvalitetskraven måste skärpas och att välja elever skall förbjudas. Skolinspektionens regelverk måste förstärkas och det fria skolvalet revideras för att förhindra ökad segregation. Även religiösa friskolor bör förbjudas.
Kravet på huvudmännen måste i fortsättningen vara väl fungerande skolor som förmedlar kunskaper till eleverna så att de klarar kraven. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>