Socialdemokraternas eftervalsdebatt.

Fördelningen i Sveriges Riksdag blev 144 mandat till de rödgröna och 143 mandat till Alliansen samt 63 mandat till SD. Det är en borgerlig övervikt i Riksdagen som de rödgröna måste förhålla sig till.
   För S del bör resultatet analyseras noggrant. Överströmningen till SD är ytterst besvärande särskilt LO-medlemmarnas val av parti. Det råder ett missnöje bland väljarna som resulterat i detta ras. Det återstår ett omfattande arbete för att utröna orsakerna.
   För S är det lag och ordning, sjukvården och skolan som kan betraktas som de frågor där kritiken varit hårdast. Även skatterna har kritiserats.
   Det hjälper inte att höja straffen för de kriminella utan det behövas handfasta åtgärder som ger resultat. Att folk bli skjutna på öppen gata år efter år är helt oacceptabelt.
   Sjukvården är ju Landstingens huvudvärk men regeringen är ytterst ansvarig. Dagens situation måste förändras till det bättre. Det är flera människor idag som behöver vård men landstingen klarar inte av personalfrågorna. De är ständigt underbemannade p.g.a. av en mycket dålig personalpolitik.
   Skolans problem verkar fortsätta p.g.a. politikernas oförmåga att rätta till felen. Alla vet felen men det görs för lite, alldeles för lite. Kommunerna klarar inte av skolan.
   Det måste ske än radikal förändring av skatteuttaget för att människorna skall känna att skatterna känns rättvisa och fördelningsmässigt riktiga. Lyxvaror och konsumtion måste beskattas hårdare. Vidare bör fastighetsskatten återinföras.

2 kommentarer

 1. I sinom tid kommer sannolikt konturerna fram till en ny skattereform. Där kommer sannolikt fastighetsskatten att stötas och blötas. Vidare kommer nog mervärdesskatten under lupp. I dag kan vi ju exempelvis köpa dyra ostar och kött och charkvaror med en mervärdesskatt på 10,70 procent. Frågan är om detta är rimligt med denna skattesats? Och varför ska en operabiljett endast ha 5,6 procent i moms medan ett biobesök renderar i en skatt på 20 procent.

  • Hej!
   Håller helt med dig. Det finns mycket som behöver justeras när det gäller skatterna.
   MVH
   Klas Viberg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>