Kommunala bostadsbolaget Bostaden i Umeå

På en helsida i Folkbladet 2019-06-15 får vi beskrivet Bostadens intentioner och det är bra. De som hyr skall känna trygghet i sitt boende, i alla avseenden. Så långt är målsättningen värd att ta fasta på. Det är en tillgång på hyresmarknaden med kommunalt ägande som i många stycken kan vara en ledstjärna för privata aktörer.

Dock var Bostaden helt nyligen ordentligt i blåsväder då det visade sig att det inte fanns pengar för att renovera det befintliga beståndet. De månatliga avgifterna för underhåll som betalats in av hyresgästerna hade inte fonderats utan gått till annan verksamhet. Det kan även ha varit så att kommunen haft för höga avkastningskrav som styrelsen inte orkade avvisa. I varje fall saknades det pengar vilket föranledde Bostaden att sälja ut en del av beståndet till en privat aktör.

Detta skedde inför öppen ridå så allmänheten fick god insyn i händelseförloppet. Det som skulle vara av värde vore en redogörelse för hur arbetssättet inom styrelsen har förändrats för att förhindra en upprepning. De som hyr bör känna, just det som står i annonsen, ”hållbara hem för alla”. Det måste kännas lite underligt för hyrestagarna att deras inbetalda pengar varje månad för underhåll bara försvann. I stället fick vissa hyrestagare ny ägare till sina lägenheter som med all säkerhet vädrade möjligheter till ökade vinster för det var väl ändå själva idén med köpet inte att hjälpa Bostaden med kapital.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>