Alliansen i landstiget är emot det som skapar tillväxt

 

Alliansen utvecklings och kulturfientlig. De jag pratar om är högeralliansens företrädare i landstinget. De tycker att landstinget enbart ska syssla med sjukvård.

Det innebär att man vill dra ned på det som ger tillväxt och därmed ökade skatteintäkter. De pengarna är visserligen överförda till region Västerbotten som har övertagit de uppgifterna och även dess pengar.
Pengar som används till Almi och andra delar som utvecklar och ger nystart till vårt näringsliv. Pengar används även till så kallad medfinansiering av EU projekt som tillfört många miljarder för länets utveckling och även egna landstingsprojekt.
Att dra ner på anslagen till kultur innebär mindre pengar till folkbildning men även att man frånträder det regionala ansvar man fått från staten. Det regionala kulturansvaret omfattar operan, teatrar, museer. För varje krona som landstinget försvinner ytterligare två.
Staten har krävt att regionen ska ta sin del och kommunerna sin. Det innebär att det kommer att ske en slakt av det regionala kulturlivet vilket helt självklart innebär mindre tillväxt i länet för ett län som är attraktivt det behöver kultur. Kommunerna har inte ekonomi att överta landstingets ansvar och hoppar landstiget av försvinner troligen statens pengar.
Det finns mera som berörs om landstinget enligt alliansens förslag enbart skulle syssla med sjukvård och det är länsturismen och kollektivtrafiken.
De signalerna säger även att det inte blir aktuellt med några regionbildningar eftersom de skulle överta den regionala utvecklingsrollen och utan pengar ingen regional utveckling
Det finns fullt fog att säga att Folkpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är utvecklingsfientliga  och kulturfientliga och det stämmer väl med den bild som kommer från regeringskansliet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *