Dagens ledare: Mansfotbollen och brölkulturen

VM- karusellen är i full gång. Vid alla stora sportsammanhang reflekterar jag över exakt samma sak. Den där kulturen som verkar förfölja sporten. Den där kulturen som direkt placerar in mig i mitt kvinnliga fack och gör det omöjligt att ta mig in i den sportsliga världen.

Väljer jag att stå utanför är det också för att jag är kvinna, brudar gillar ju inte sport. Det vet ju alla. När fotbolls- VM är i full gång aktualiseras detta fenomen igen. Jag finner hela VM- karusellen fullkomligt ointressant. Det dock handlar inte om att jag inte gillar fotboll, tvärtom.

 

Det är spännande och intressant. Sport är roligt och det är en fin gemenskap kring sport. Det jag inte kan hantera är alla män. Det är så mycket män precis överallt. All sport som visas är av män, om män. Sedan för alltid har sport varit en arena där tjejer inte har varit välkomna i. Som i alla sammanhang där män är överrepresenterade skapar det en osynlig mur mellan könen.

 

Den osynliga muren har beskrivits som naturlig, att det bara är ett tecken på att män föddes för att gilla sport och kvinnor föddes för att inte gilla sport, som om det vore en gen som följde med i befruktningsögonblicket. Som vi märker är det ett resonemang som inte håller annat än i herrbastun efter tre öl för likasinnade.

 

Här kan du läsa hela inlägget.

Några av kommentarerna till inlägget:

Det måste vara oerhört jobbigt att vara så ung som du och så bitter.
Nej, det är faktiskt rätt uppfriskande.

Signaturen ”nu får du verkligen lägga ner”: Men snälla rara Linda. Hur tänkte du nu. Hantera alla män. Vad vill du att det ska könsfördelas på läktaren eller bland sportintresserade. Jag känner en kvinna som är så vidrigt intresserad av fotboll att min sambo som älskar fotboll är rena bottenskrapet i jämförelse. Så jag blir så förvånad över hur du tänker. Jag ser friidrott och skidor, skidskytte. Både män och kvinnor. Jag gillar inte fotboll för att det är SKIT trist. Sedan lyckas du skriva, Alla kvinnor tycker inte så här och alla män tycker heller inte så här. Ja, jag säger då det. Du måste skaffa lite erfarenheter och sluta kludda.
Så roligt för dig att du gillar sport, det gör jag med. Det är kulturen kring sporten som jag inte gillar då jag inte är välkommen i den. Mina erfarenheter är det inget fel på, de har jag många av och skaffar hela tiden fler. Jag kommer heller inte sluta skriva (för det antar jag menas med ”kludda”).

Linda, Linda. Linda…jag ber dig sluta. Du är ung och vilsen, verkar det som. Slänger dig ut i världen för att du ska hitta en snöre att fatta tag i. Sluta svamla nu. Dina senaste ledare har varit en ren bedrövelse. En bedrövelse på det sätt att du försöker dig på att skapa ett ämne runt något som inte är något. Någon håller med dig men det verkar mer vara en vän som ger dig stöd. Resten av oss, tycker det är dags att försöka hitta något som passar dig och inte ditt arga inre. Det luktar inte gott om dina insändare bara bittert och mögligt. Snälla Linda, hitta en tråd som du brinner för.
Tack, du bad verkligen snällt att jag skulle sluta skriva. Jag har inte skrivit så många insändare, utan håller mig till ledarkrönikor. Trådar som jag brinner för är just samhällelig kultur, feminism med mera, så det är kanske snarare det är att det är just jag som skriver som det inte gillas lukten av. Jag uppskattar även tipset om att hitta något som passar mig att skriva om. Well.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *