Mer kovändning tack!

Från årsskiftet slopas arbetslöshetsavgiften i arbetslöshetskassan. Det här var ju en av de första åtgärderna den borgerliga regeringen genomförde januari 2007 under namnet ”förhöjd a-kasseavgift”. Tanken från regeringen var att försöka koppla a-kasseavgiften till arbetslöshetsnivåerna i respektive bransch för att därigenom mota höga lönekrav och skapa fler jobb.

Men det har inte fungerat vilket de fackliga organisationerna påpekat för döva öron i sex års tid. Straffavgiften har gett staten mångmiljardbelopp som löntagarna fått stå för och som skeppats ut i skattesänkningar till välbesuttna. Samtidigt som regeringen vägrat höja taket i arbetslöshetsförsäkringen så enbart de med inkomster mellan 18700 per månad får ut 80%. Följden är att en halv miljon lämnat a-kassan på grund av försämringarna och alltså står utan inkomst vid arbetslöshet.

Regeringen gör nu en hunraåttiograders sväng i frågan. Inte för att man ändrat sig, utan för att underlätta för trepartssamtalen med LO och Svenskt Näringsliv. LO har krävt att denna straffavgift för löntagarna avskaffas.

Regeringen får gärna fortsätta skrota sin politik. Sverige blir tryggare då. Och för många löntagare ger detta dessutom mer i plånboken än ett femte jobbskatteavdrag. Så kan det gå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>