Kris i skolpolitiken

Skolminister Jan Björklund(fp) har haft en jobbig tid sedan PISA-undersökningen visat att elevernas resultat sjunker inte minst kring läsförmåga. Av ideologiska skäl viftar Björklund bort kritik från forskarhåll mot det fria skolvalet. Folkpartiet fokuserar istället på att gräva upp sin käpphäst om återförstatligande av skolan som det nya mirakelreceptet. Det och att elverna ska komma i tid till lektionerna.

Möjligheten att Björklund lyckas få med sig övriga regeringen på ett förstatligande av skolan är lika med noll. Moderaterna har varit snabba med att ta avstånd från de utspel Björklund gjort i frågan.

Det innebär att vi har en skolminister som inte kan genomföra den reform han anser vara avgörande för att vända skolans utveckling. När resultaten sjunker står alltså den ytterst ansvarige handfallen och oförmögen att reda upp en havererad skolpolitik, bakbunden både av regeringens andra partier och av sin egen ideologiska fundamentalism kring det fria skolvalet.

De politiker som slagit sönder den svenska skolan kan nu inte ens övertyga varandra om hur skolkrisen ska lösas. Det är pinsamt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>