Att bli Bagdad-Bob

Signaturen Kurt Karlsson skriver idag i Folkbladet om moderate riksdagsmannen Edward Riedls försök att vrida på fakta så det passar dennes egna syften. Politiker blir ibland Bagdad-Bobs där det viktigaste verkar vara att aldrig visa blottad strupe för motståndaren.

Å ena sidan är det lätt att förstå då politiker som erkänner misstag sällan har något för det än en triumferande opponent som ropar ”vad var det vi sa?”. Å andra sidan så hamnar fokus mer på valstrategi och besegra motståndaren än att lösa samhällsproblem. Det är väl just detta som präglar hela samhällsdebatten just nu.

Karlsson skriver:

Edward Riedl måste vara den mest lojale politiker som Moderaterna har. Allt regeringen gör hyllas okritiskt.
Det spelar ingen roll vilka siffror och rapporter som offentliggörs så vänder och vrider Riedl på sanningen för att regeringens politik ska framstå som lysande.

Några exempel; Edward Riedl skriver nu att Sverige har i dag Europas högsta sysselsättningsgrad och 200 000 fler sysselsatta än 2006.
Han kunde ha skrivit att vi i dag har 0,3 procent lägre sysselsättningsgrad än 2006 och vi har 1,4 procent fler arbetslösa, enligt säsongsrensade siffror från Statistiska centralbyrån under perioden november 2006 till november 2013.

Edward Riedl skriver att man nu sänker skatten för pensionärerna, för femte gången.
Han kunde skriva att en pensionär fortfarande betalar cirka 1 000 kronor mer i skatt jämfört med en löntagare. En beskattning man införde 2007.

Edward Riedl skriver att man sänker a-kasseavgifterna.
Han kunde skriva att man nu tar bort den straffbeskattning man införde 2007 som fick 500 000 löntagare att gå ur a-kassan.

Edward Riedl skriver att man konsekvent riktat skattesänkningar till de med låga och medelhöga inkomster.
Han kunde skriva att regeringen sänkt skatten för de som tjänar 18 000 kr i månaden med 1 257 kronor i månaden och för alla med en månadslön på 30 000 kr i månaden och mer, med 1 852 kronor i månaden.

Edward Ridel skriver att nu sänker regeringen skatterna igen för att stärka hushållens ekonomi.
Han kunde skriva att nu ger vi skolan och vården lite mindre pengar för vi sänker skatten i stället.
Det är så han håller på den gode Riedel. Lite självkritik till den förda politiken vore klädsamt.

Att moderaterna kunde sänka skatter visste nog alla sedan tidigare. Men Edward Riedl, har ni någon politik för att förbättra samhället?
Vilka reformer har ni genomfört, på era snart åtta år i makten, som gjort vårt samhälle mer jämlikt och lättare att leva i för alla?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>