Den avgörande frågan

Igår var jag på seminiarium med Tapio Salonen, professor i socialt arbete. Temat var ”barnfattigdom”. Salonen var tydlig, det spelar ingen roll om man räknar relativ eller absolut barnfattigdom, detta är ett verkligt problem. Det har existerat under både socialdemokratiska och borgerliga regeringar och det är en fullständig skam för samhället att det ser ut så här. I barnfattigdomeens spår följer sämre hälsa, livsvillkor, ojämlikhet. Samhället blir svagare när alla barn inte får växa upp med samma möjligheter.

Umeå kommun arbetar aktivt sedan länge med den här problematiken och vi gör väldigt mycket. Men mer kan göras. Över 1800 barn beräknas omfattas av detta bara i vår stad och det är helt oacceptabelt. Problematiken spänner över alla politiska sektorsområden och måste bekämpas på så sätt. Det handlar om mycket, men höjda löner i lågavlönade yrken, rätt till heltid och att bekämpa arbetslösheten är centralt. Kommunen har gjort ett stort arbete med att anställa arbetslösa unga och det bör fortsätta.

Att utrota barnfattigdomen måste alltid vara en av Socialdemokratins centrala uppgifter.

Barnfattigdom
Tapio Salonen föreläser i Umeå Folkets Hus 16/1.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>