69 år sedan

Idag är det förintelsens minnesdag. För 69 år sedan befriades lägren i Auschwitz utanför Krakow av den röda armén. Den plats som den sovjetiska 60:e armén kom till var till stora delar förstörd av sprängladdningar.

Fångarna hade skickats tillbaka mot Tyskland i svåra dödsmarscher och av gaskamrarna återstod ruiner. De utmärglade människor som lämnats kvar på platsen berättade fruktansvärda historier om vad som hänt. Om den sovjetiska nyheten om utrotningslägret Majdanek i juli 1944 hade avfärdats så blev Auschwitz däremot svårare för världen att skaka av sig.

Jag har varit på plats i den polska byn Oswiecim och besökt Auschwitz och Birkenau. Jag tror alla som varit där känner av att det är något otäckt över platsen. Man slås också av hur uttänkt rutinerna var i detta industriella massmord. Hur gaskamrarna medvetet skymdes bakom skogsområden så att nyanlända judar inte skulle kunna se vad som skulle hända när de klev av tågen. Birkeanu är ett mänskligt slakteri.

Men i all förtvivlan så är Auschwitz också en symbol över motstånd. Jag hade förmånen att få träffa den polska motståndsmannen Kazimierz Smolen som satt 5 år i Auschwitz I. Fånge 1327. Smolens kunde återberätta om fångarnas kamp. Idag är han borta men minnena lever vidare i oss alla.

Ikväll 18.30 är det minnesceremoni i stadskyrkan i Umeå. Gå dit om du har möjlighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>