Låt mig berätta om min stad

Låt mig berätta om min stad. Kulturhuvudstaden Umeå. Björkarnas stad.

Jag ställer mig på min balkong och snön faller. Där jag bor har jag 150 meter till ett av nordens största gym och fitness-center. Alldeles bredvid ligger två universitet som håller hög internationell klass. Tittar jag lite mer åt väster bakom idrottsmedicin och även sports medicine som rehabiliterar världens fotbollsstjärnor kan jag se Uminova science park som hjälper till att stötta avknoppande företag från universitetet.

Ytterligare där bakom skymtar Sveriges bästa sjukhus, Norrlands universitetssjukhus.

Vänder jag mig österut har jag 300 meter till Nydalasjön. En insjö mitt i staden, en grön lunga där många kilon joggats bort och som ger ro under sommaren. Åt det hållet kan jag också ana den väg som på 5 minuter tar mig till flygplatsen som ligger nära Umeås centrum.

Söderut har jag ett par hundra meter till köpcentra och mötesplatser för kultur och livet från studentbostäder. Energiska och sprudlande Ålidhem där det kommunala bostadsbolaget bygger hållbara bostäder i yttersta världsklass.

Min hyreslägenhet är fräsch. Internetuppkopplingen är snabb. Umeå har ett av världens snabbaste bredband. Och nu kan man koppla upp sig gratis i stadens centrum och på bussarna.

Tar jag mig nedåt mot stadens centrum passerar jag konstnärligt campus. En designhögskola också det i världsklass, arkitekthögskola och bildmuseum ligger vid umeälvens strand. Lite längre bort kan jag se det nya kulturhuset skymta fram. Kulturväven som det heter med sin utstickande design tornar i vitt. Snart inramat av nybyggda parker som framtagits av umeborna. Broparken och Årstidernas park förvandlar älven till ett grönområde. Det går att vandra många mil längs älven uppströms och nedströms i rogivande grönska.

Umeå är en tolerant stad. HBTQ. Feminism. Tusentals människor samlas på det centrala torget och står upp mot rasism.

Det är också engagemangets stad. Folk tycker till och värnar demokrati och kulturens frihet. Politikerna har det hett om öronen. Umeå är en av de kommuner som satsar mest på föreningslivet och kulturlivet.

De politiska partierna är starka i sina åsikter. Men man samarbetar för att nå bästa resultat. För ett par år sedan antogs en fördjupad översiktsplan i samförstånd. En översiktsplan som prisats och utvecklar Umeå till en hållbar stad. Umeå växer på höjden. Kollektivtrafiken går allt tätare. Vi är en av Sveriges bästa cykelstäder.

Infrastrukturen är utvecklad. För ett par år sedan byggdes en gigantisk godsbangård. Järnvägsrälsen är ny den också genom projektet bottniabanan. Järnvägsstationen går i kulturens tecken, med en hyllning till västerbottens författarina Sara Lidman.

Välfärden är stark. Umeå är duktiga på att arbeta mot barnfattigdom. Den minskar. Förskolan och skolan är prioriterad. Över hundra förskoleavdelningar har byggts de senaste åren.

Det här är min stad. Välkommen!

#dethärärumeå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>