Samisk invigning

Tycker det var alldeles utmärkt att det var en stark samisk prägel på invigningen av kulturhuvudstadsåret. De tre renarna i Umeås stadsvapen är en påminnelse om var vi kommer ifrån och vår historia. Vet inte om det är sant men hörde någon berätta att så sent som 40- och 1950-talet vas renbetesmark på Haga i centrala Umeå.

De samiska åtta årstiderna var en bärande del i ansökan och det minsta vi kan göra är att nyttja tillfället och lyfta fram vårt lokala ursprungsfolk och nationella minoritet i Europas ljus. Om det stannar vid en exotisk glimt som vissa befarar återstår hur vi stöttar kulturarvet efter 2014.

Jag är stolt över den samiska kulturen. Och inte lika stolt över hur den svenska staten behandlat samerna historiskt. Bra att Umeå kommun tar tydlig ställning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>