Straffarbete för inlägg

Torsdag 25 november kl 08.10
46-åriga Chen Jianping lade ut ett inlägg på Twitter.
Nu har hon dömts till ett års straffarbete.
Detta är det första kända fall där kinesiska myndigheter dömt någon till straffarbete på grund av ett inlägg på Twitter.
Reportrar utan gränser
skriver att Jianping dömdes till ett års ”återlärning genom arbete”. Hon arresterades 28 oktober efter ett inlägg som publicerades 17 oktober under hennes pseudonym Wang Yi.
Det inlägg som Jianping döms för var inget hon författat själv, utan det handlade om en så kallad retweet, det vill säga ett inlägg som var skrivet av en annan person och som Jianping återpublicerade på sin logg.
Det återpublicerade inlägget var satiriskt skrivet och handlade om det spända läget mellan Kina och Japan samt om de pågående anti-japanska demonstrationerna.
Kina är känt för sina hårda regler på internet. Tillgången till till exempel Twitter är blockerad.
Genom så kallade proxyservrar går det dock även i Kina att få tillgång till bland annat Twitter.
Domen mot Chen Jianping är ytterligare att övergrepp mot det fria ordet.
När jag hör om det här fallet och liknande fall känner jag alltid tacksamhet över den åsikts- och yttrandefrihet vi har i Sverige. Samtidigt blir jag också precis lika illa berörd över hur illa ställt det är i många andra delar av världen, till exempel Kina.
Tidigare i år gick Nobels fredspris till kinesen Liu Xiaobo, som är en känd aktivist på internet.
Det är bara att hoppas att Reportrar utan gränser har rätt i sin förhoppning om att den utnämningen kommer att få en historisk betydelse för det fria ordet i Kina.
”Vi ser det som ett budskap om hopp för pristagaren, som avtjänar ett 11-årigt fängelsestraff, men också hopp för frihetsberövade dissidenter i hela världen och för det kinesiska folket. Den kinesiska regeringens hot om repressalier skrämde inte Nobelkommittén och de norska myndigheterna. Det är en läxa för alla demokratiska regeringar som alltför ofta böjer sig för påtryckningar från Peking”, sade Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i ett pressmeddelande i samband med att Xiaobo fick priset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *