Wibe lämnar ett tomrum

Sören Wibe (1946-2010). FOTO: SCANPIX

Torsdag 30 december kl 13.20
Sören Wibe är död.
Jag kände honom inte. Ändå gillade jag honom skarpt.
Sören Wibe har under årens lopp skapat många rubriker. Den främsta anledningen till det var att han alltid gick sin egen väg – och det är också därför jag gillade honom så mycket.
Den kontakt jag hade med Wibe var via ett antal telefonsamtal. Då var han alltid oerhört trevlig, rak, öppen och korrekt. Det kändes som om man kunde lita på Sören Wibe och jag tror också att han kände sig trygg i det sätt vi på VF arbetar med vår journalistik.
För att bli mer säker på fakta kring Wibes bakgrund måste jag nyttja Wikipedia. Där läser jag att han föddes i Östersund 8 oktober 1946 och att han under karriärens gång blev professor i skogsekonomi. I inledningen var han aktiv i Vänsterpartiet, men han lämnade partiet uner 1980-talet i samband med en strid som handlade om sovjetvänligheten inom partiet.
Han gick över till Socialdemokraterna och satt i riksdagen 2002-2006. Han var ledamot i Europaparlamentet 1995-1999.
Wibe gjorde sig framför allt känd som stridbar EU-kritiker. Eftersom han ansåg att Socialdemokraterna svek sina löften i EU-frågan. Därför meddelade han i april 2008 att han skulle lämna Socialdemokraterna.
Vid sin död var han ordförande för Junilistan.
Sören Wibe blev bara 64 år gammal.
Han lämnar ett stort tomrum i svensk politik.

Läs mer: Sören Wibe har avlidit

1 kommentarer

  1. Wibe var den enda etablerade politiker jag kände viss respekt för. Han var en frisk fläkt i den offentliga politiska debatten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *