En mänsklig tragedi

Tragedin på Tomtebo har inga svar. FOTO: HENRIK OLOFSSON

Måndag 11 juli kl 12.40
En liten pojke mördas. Det är djupt tragiskt.
Omedelbart rasar många rasistiska kommentarer in på vår hemsida. Det är i sig också djupt tragiskt.
Vad som hände denna underbart vackra – men också så extremt svarta – söndagsmorgon på idylliska Älvans väg på Tomtebo i Umeå är en mörk gåta.
Förmodligen kommer det att förbli en gåta. För det finns ingen förklaring.
Även om brottsutredningen så småningom i detalj kan berätta hur allt gick till finns det inga ordentliga svar på frågan varför en sjuårig pojke knivmördas.
Det här fallet är ytterst ovanligt och det enda jag kan tänka mig är att det är utfört av en svårt sjuk människa.
Om den människan är invandrare eller infödd svensk saknar relevans.

Mordet på Tomtebo har naturligtvis väldigt stort allmänintresse.
Över 12 000 personer läste Karin Löwings artikel om mordet på vår hemsida i går – det är en ovanligt hög siffra. Jag kan inte minnas att en enskild artikel lästs av så många människor på folkbladet.nu förut.
Kommmentarerna till artikeln strömmade också in.
På VF eftersträvar vi alltid en öppen debatt.
I få, sällsynta fall, stänger vi kommentatorsfunktionen.
Vi avgör från fall till fall.
I går kväll fanns tyvärr inget alternativ.
Vi valde att stänga av kommentarsfunktionen till Karin Löwings artikel.
Debatten spårade helt enkelt ur totalt.
Debatten kom att handla om invandrarpolitik, problem med invandringen och hedersmord. Dessa ämnen är naturligtvis viktiga att diskutera och debattera, men inte i samband med denna artikel som handlar om en sjuårings brutala död.
Många av de kommentarer som kom in var också direkt invandrarhatiska.
Det är svårt att förstå varför.
Det som har inträffat är en oförklarlig tragedi och det hade varit en lika oförklarlig tragedi oavsett vart den inträffat i världen och oavsett vilket ursprung de inblandade hade haft.

En sjuårig pojke är död.
En sjuårig pojke är brutalt mördad.
Det är naturligt att en sådan händelse föder många känslor och att det även väcker hat mot gärningsmannen.
Men låt inte hatet flöda över så att det handlar om vi och dom.
Låt det handla om oss istället.
För det här är en mänsklig tragedi.
Kanske kan vi någonstans mötas där över gränserna och söka tröst. Mitt i allt det svarta.
Jag hoppas det. Inte minst för den sjuårige pojkens skull.

12 kommentarer

  1. Tänker på familj och vänner och undrar hur det kan gå så snett?

    (Flyttade från Umeå till Malmö för tre år sen och känner inte igen mig i det ”hasse” skriver. Kom hit ned så ska jag visa dig Seved)

  2. Berövandets av barns barndom eller uppväxt är hemskt. Läste på text tv att det var en familjetragedi. Min första tanke var ”tänk om det hade varit mitt barn, systers, kusinens eller någon jag känner”. ”Tänk vad denna pojke såg och smärtan innan han dog..tänk om det hade varit mitt barn”. De som sedan tar tillfället i akt att i denna stund hävda sig är beklagliga människor. Människor som skulle filma en olycka istället för att hjälpa till. Det är inte fel på mörka, politiken eller regeringen. Det är fel på mänskligheten.

  3. Det vore intressant att veta hur stor del av de personer som skriver invandrarhatiska kommentarer som befinner sig på ett IP-nummer i Västerbotten och hur många av dessa som kommer från länkar publicerade på högerextrema bloggar.

    Jag är övertygad om att de invandrarhatiska kommentarerna till stor del kommer från personer som inte läser VF i vanliga fall utan från de astroturfare som regelbundet förstör riksmedias artikelkommentarer, skulle gärna vilja veta om jag har rätt. Svaret bör finnas i loggarna på VFs servrar och borde vara enkelt att få reda på för VFs IT-tekniker.

  4. Till Maria P. Jag tror inte att det är så mycket rasistiskt, men däremot fördomar. Fördomar tror jag alla människor har, även du Maria, då du tror att det finns många rasistiska personer som skriver kommentarer. Det är klart om ett barn mördas av pappan som kommer från ett icke europeiskt land, så uppstår fördomar. Det har ju hänt tidigare med hedersmord etc, att då dra parallellen till invandrare är lätt. Jag tror inte det finns mer rasism i Sverige än i något annat land. Att uttala sig negativt om övergrepp och dess utövare är inte detsamma som att vara rasist. Det är handlingen i sig som är av avgörande betydelse för hur man uttalar sig. Det hade varit precis lika illa om det varit en svensk som gjort detta avskyvärda brott.

  5. Läste för många år sen ”Den som hatar, hatar sig själv, följden blir att man hatar sin nästa”. Låt oss sluta visa hat o förakt mot person o istället rikta vår vrede mot handlingen. Låt oss arbeta för en våldsfri värld.

  6. MariaP är ute och cycklar,det finns massor bara i VÄSTERBOTTEN som tycker att samhället håller på att gå i kvav,men är så uppskrämda av hotet från PK maffian som skriker RASIST så fort någon törs ha en åsikt om massinvandringen,och söker du rasister så sök på annat ställe,men tydligen så anses rasism bara gälla åt ett håll.

  7. MariaP – huvudet på spiken! Vi underskattar kraften i den rasistiska och odemokratiska rörelsen. Dom följer inte några regler och tar inga hänsyn. Infiltrerar, kan mana väl säga. Och nu kommer det att kommenteras att jag är paranoid. Ska vi vänta och se?

  8. Håkan: I Umeå finns det pensionärsföreningar med fler medlemmar än seriösa ”Invandrarkritiker”. Umeå är ett tydligt bevis på att upplysning och skolning är ett bra sätt att bekämpa rasism, nazism och främlingsfientlighet. Vi är ledsna att er gemensamma samhällsidé visar sitt rätta ansikte… Extremhögern är grym och farlig!

  9. Maria P: jag kan bekräfta din tes… Jag VET att det är samma personer som skriver under flera olika nick!

  10. Det är bara rasister som blir kallade rasister. När du sakligt kan förklara vad det är för fel med att ta emot flyktingar så är det inte rasism, men tillskriver du dem egenskaper de inte har, eller förvränger siffror till lögner så blir det rasism! Det är bara rasister som blir kallade rasister!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *