Ta dig en funderare, Kjell!

Kjell Lindgren bör ta sig en funderare över hur han uttrycker sig. FOTO: MAJA SUSLIN/SCANPIX

Tisdag 9 augusti kl 15.45
Flera unga bloggerskor har fått grova hotbrev hemskickade.
Då säger Kjell Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholm, att bloggare bör vara mer försiktiga på nätet.
Det han säger påminner otäckt mycket om när det antyds att våldtäktsoffer får skylla sig själva.
I de vidriga brev som bloggerskorna har fått uttalas både mordhot och hot om grovt sexuellt våld.
Tyra Sjöstedt, Isabella Löwengrip, mer känd som ”Blondinbella” och Margret Atladottir, chefredaktör för Nöjesguiden, har alla fått hotbreven under förra veckan.
Hot av den här karaktären är ett allvarligt brott.
Det får aldrig någonsin tonas ner eller bagatelliseras.
Polisen ska naturligtvis koncentrera sig på att gripa gärningsmannen, men Kjell Lindgren kan inte låta bli att spekulera kring orsaken till hoten och uttala sig med sin ”skyll er själva-attityd”.
”Bloggare borde ta sig en rejäl funderare innan de exponerar sig som de gör på internet”, har Kjell Lindgren sagt enligt resume.se.
Resonemanget påminner skrämmande mycket om när det antyds att kvinnor som blivit våldtagna haft för korta kjolar och mer eller mindre får skylla sig själva eftersom de varit allt för utmanande klädda.
Margret Atladottir skriver så här om Kjell Lindgrens uttalande:
”Snälla polisen, jobba MED oss istället för att be oss ta en funderare. För jag funderar och funderar. Och kan inte komma fram till något annat än att allt som har hänt mig beror på vilket kön jag har”, skriver hon på sin blogg.
De hotade bloggerskorna har ingen anledning att ”ta sig en funderare”.
Myndighetspersoner i allmänhet och Kjell Lindgren i synnerhet bör däremot ta sig en rejäl funderare över sin attityd och över hur de uttrycker sig.
Polisen ska se till att samhället är rättssäkert och koncentrera sig på att skydda medborgarna.
Polisens uppgift är aldrig att antyda att brottsoffer mer eller mindre får skylla sig själva.
Det hoppas jag att Kjell Lindgren och hans kollegor inser.

2 kommentarer

  1. Kan hålla med om att myndighetspersoner inte ska utpeka brottsoffer som orsaken till att de utsatts för brott. Men å andra sidan har polisen en skyldighet att förebygga brott och det sker delvis genom information. Den informationen kan ibland riskera att peka ut brottsoffret som en bidragande orsak till att ett brott har begåtts.
    Det är såklart mer känsligt vid brott mot person. Dock kan en hel del brott förebyggas om man är lite mer försiktig. T.ex. skulle bostadsinbrotten minska radikalt om bara bostadsägarna följde några enkla råd. Även brott som olaga hot, misshandel och våldtäkter skulle kunna minskas om människor var lite försiktigare.
    Det får dock inte gå ut över yttrandefriheten, men var och en bör alltid ”ta sig en funderare” så att de själva är medvetna om den risk de utsätter sig själva för.
    Kjell och vi andra poliser bör dock tänka på hur vi förmedlar brottsförebyggande åtgärder.

  2. Återigen så pekar VF finger och försöker vara moralens väktare men dessa väktare tar inget ansvar utan eggar på pöbeln första chansen dom får utan ha någon självinsikt som helst.
    Tyvärr har tåget gått för er och eran tidning, ni har inte kvar så mycket trovärdighet längre utanför eran lilla sfär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *