Lyssna på Eliasson!

Jan Eliasson konstaterar att den tysta diplomatin har misslyckats. FOTO: SCANPIX

Onsdag 31 augusti klockan 14.10
Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i snart tio år.
Från den svenska regeringen är det oroväckande tyst om ärendet.
Därför blir jag glad när jag läser tidigare toppdiplomaten Jan Eliassons uttalanden i DN.
Det har under de senaste tio åren skrivits många rader om eritreansk-svenske journalisten och författaren Dawit Isaak (lilla bilden).
Det kommer att skrivas många rader till.
Det behövs – och det är tråkigt att konstatera att det behövs.
Trebarnspappan Dawit Isaak kom till Sverige 1987, detta som flykting från krigsdrabbade Eritrea. Han bosatte sig i Göteborgstrakten med sin familj och fick svenskt medborgarskap 1992.
Han förblev hela tiden även medborgare i Eritrea och har med andra ord dubbla medborgarskap.
Han återvände till Eritrea efter kriget, där han var delägare och journalist på den första oberoende tidningen i Eritrea, Setit.
Setit skrev om den så kallade 15-gruppen, som krävde demokratiska reformer i Eritrea.
Det är sannolikt detta som ledde till att Isaak och flera andra journalister arresterades 23 september 2001. Isaak sitter sedan dess fängslad – utan att officiella anklagelser riktats mot honom och utan rättegång. De eritreanska myndigheterna har uppgett att han sitter fängslad för brott mot rikets säkerhet.
Under de snart tio år som passerat sedan Isaak greps har många – inte minst tidningen Expressen och andra organisationer, till exempel, FreeDawit.com – drivit kampanjer för att Dawit Isaak ska friges.
Däremot har det varit oroväckande tyst från den svenska regeringen.
I en intervju i Dagens Nyheter konstaterar tidigare socialdemokratiske utrikesministern och toppdiplomaten i FN, Jan Eliasson, att regeringens tysta diplomati inte gett något resultat.
Eliasson säger att han har all respekt för att man inte offentligt ska försöka påverka en motpart, men han säger också att den tysta diplomatin uppenbarligen har misslyckats.
Eliasson säger att det nu krävs fler åtgärder i fallet Dawit Isaak.
I juli vände Reportrar utan gränser sig till Eritreas högsta domstol. De kräver att Dawit Isaak ska få sin sak prövad i domstol.
– Vi har nu prövat diplomatisk väg och politisk väg, och fortsätter pröva det naturligtvis, men den juridiska är intressant, säger Jan Eliasson till DN.
Förhoppningsvis kan denna väg på sikt leda till att Dawit Isaak friges.
Men tiden börjar bli knapp.
I dagsläget är det svårt att ens veta var Dawit Isaak befinner sig och hur hans tillstånd är.
Eliasson säger att det är motiverat att fråga om han ens lever med tanke på hur tyst det är från Eritrea.
Eliasson har för övrigt personligen tagit upp fallet Dawit Isaak vid två tillfällen med Eritreas president Isaias Afwerki.
– Han frös till omedelbart och sade att det här var en helt intern fråga av mycket allvarlig art. Och nästa gång var svaret ännu mer irriterat och kortfattat. Och jag försökte beskriva hur angeläget det var, att det här var den fråga som totalt dominerade bilden av Eritrea i Sverige, säger Eliasson till DN.
Eftersom ärendet uppenbarligen är så känsligt för Eritrea kanske det är så att den tysta diplomatin har varit den bästa vägen, även om det är svårt att riktigt acceptera det.
I vilket fall. Tio år utan resultat säger allting.
Nu måste den svenska regeringen lyssna på Jan Eliasson och ta till andra åtgärder för att få Dawit Isaak fri.
Att en svensk medborgare sitter fängslad på grund av sin journalistiska gärning är naturligtvis oacceptabelt. Detta är ett allvarligt brott mot en enskild människa och ett allvarligt brott mot demokratin och det fria ordet.
Jag hoppas nu att den svenska regeringen sätter press på Eritrea, medan Dawit Isaak förhoppningsvis ännu är vid liv.

 

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *