Bert Robertsson är den store hjälten

Bert Robertsson har vuxit fram som en mycket central person i Skellefteå AIK:s bås. Till vänster, huvudtränaren Anders Forsberg. Till höger står den andre assisterande tränaren, Stefan Klockare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Söndag 15 april klockan 22.55
Okej. Oscar Lindberg avgjorde den fjärden SM-finalen i ishockey med sitt avgörande mål i förlängningen.
Han är en hjälte, men inte den allra störste.
Den störste hjälten mot Brynäs i kväll stod i Skellefteå AIK:s bås.
Han heter Bert Robertsson.
Om man håller på Brynäs förstår jag att det är provocerande att läsa dessa rader. Bert Robertsson är nämligen inte speciellt populär bland Brynäs fans.
Men för Skellefteå AIK är han ovärderlig.
Jag har följt Skellefteå AIK under hela säsongen och inte direkt lagt märke till Bert Robertsson tidigare. Det har i regel varit tränaren Anders Forsberg eller assisterande tränaren Stefan Klockare som har uttalat sig.
Men i SM-finalen har Robertsson vuxit ut till en hjälte i båset.
Ni som såg matchen mot Brynäs i kväll förstår vad jag menar.
Robertsson var het hela matchen igenom. Han peppade sina egna spelare och skällde på Brynäs spelare. Hans skrik och gester mot Daniel Widing i Brynäs bås är redan en modern klassiker. Det var lätt att läsa läpprörelserna efter att Widing smällt in i Jimmie Ericsson. ”Jävla fegis”, vrålade Robertsson. Därefter upprepade han mer sansat: ”Feg.” Feg”. Därefter låtsades han torka tårarna mot Widing i en antydan att Brynässpelaren är en lipsill.
Löjligt, kan man tycka.
Ja, kanske det.
Men samtidigt går det inte att komma ifrån att det är just sådana grejer hockey och slutspel handlar om. Det tillhör spelet och framför allt spelet runt omkring spelet.
Bert Erik Johan Robertsson föddes 30 juni 1974 i Södertälje.
Han inledde sin spelarkarriär i Södertälje 1992/1993, som spelade i dåvarade division I. 1993 draftades han av Vancouver Canucks.
Säsongen 1995/1996 åkte han över till USA och spelade med Syracuse Crunch i AHL. Efter två säsonger gjorde han NHL-debut i Vancouver. Robertsson tillhör därmed den lilla skara spelare som spelat i NHL utan att ha spelat i elitserien.
Totalt blev det 123 matcher i NHL. Han gjorde fyra mål och tio assist under dessa matcher.
Först som 29-åring, säsongen 2003/2004 gjorde han debut i elitserien. Detta för Södertälje.
Nu är han assisterande tränare i Skellefteå AIK.
Det kan bli guld värt.
Trots att Skellefteå AIK nu reducerat till 1-3 i matcher är förstås Brynäs ännu stor guldfavorit.
Men om Skellefteå skulle lyckas vinna hemma på tisdag kan det nog bli rätt så nervöst i Brynäs, som redan hade gjort klart för guldfirande i kväll.
Det är i sådana här matcher hjältar ska kliva fram.
Det är i sådana här matcher personligheter som Bert Robertsson behövs.

 

2 kommentarer

  1. Man kan tycka att det är lite löjligt det han gör men samtidigt han tänder sina spelare och hemmapubliken… o att bortapubliken hatar honom är nog bara en bonus och om man som Widing retas tillbaks så har han ju fått honom att tappa lite fokus på sin huvudsakliga syssla att spela en smfinal i ishockey… samtidigt är det nog lite såna här människor som ES behöver för att folk i gemen inte ska tappa intresse för serien… Människor med hjärta och engagemang… 😀 Jag personligen älskar det han gör och skrattade så jag fick tårar i ögonen när han gjorde sin gest och när nu Widing offrar kraft på att göra gesten tillbaks så har han väl lyckats med avsikten att få motståndaren att tappa lite fokus… 🙂

  2. En oerhört trevlig typ också Bert med familj kom och erbjöd en hjälpande hand då ett tifo skulle tillverkas. De stannade kvar och arbetade i flera timmar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *