Intervjuad mor är misstänkt för mord

Ljus, rosor, ett porträtt och en kondoleansbok har placerats ut på det gymnasium i Landskrona där den mördade 19-åringen gick. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX

Fredag 27 april klockan 22.45
En 19-årig kvinna hittades mördad i Landskrona i måndags kväll.
En tragedi på alla sätt naturligtvis.
Tragedier är svåra att gradera och bör inte graderas. Just detta är i vilket fall ytterligare en tragedi på grund av det faktum att kvinnans 16-årige bror och 39-åriga mamma misstänks för mordet.
Ett mord är alltid lika svårt för medierna. Vår uppgift är att förklara vad som hänt, men det krävs eftertanke så att publiceringarna inte gör skada.
Den eviga frågan när liknande tragedier inträffar är: Varför? Ofta har den frågan inget riktigt bra svar, men bra journalistik kan åtminstone till viss del ge en bättre bild av bakgrunden.
Bra journalistik kan också förklara skeendet och förhoppningsvis ge oss lite bättre svar på frågan ”varför?”.

Som journalist är det oerhört viktigt att visa respekt för alla inblandade när liknande tragedier inträffar.
I de pressetiska reglerna står också följande skrivet: ”Visa alltid brotts- och olycksoffer och deras anhöriga största möjliga hänsyn”.
Detta är regler som medierna följer.
Det behöver inte innebära att det alltid är fel att kontakta anhöriga till mordoffer, men det är så gott som alltid fel att göra det kort tid efter brottet.
Dels bör medierna just visa respekt för de anhöriga i deras sorg, dels kan det vara vanskligt i de lägen när vi ännu inte vet exakt vad som har inträffat.
När det gäller fallet i Landskrona vet vi nu att det med stor sannolikhet handlar om ett så kallat hedersmord. Efter mordet greps 19-åringens 16-årige bror.
I torsdags publicerade både Expressen och Aftonbladet intervjuer med mamman till den mördade dottern och till den mordmisstänkte sonen.
När intervjuerna publicerades hade mamman också anhållits som misstänkt för mordet. Intervjuerna publicerades både med namn och bild på mamman.
Jag tycker att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är en klok publicist, även om jag tycker att Expressen fattade fel publiceringsbeslut i detta fall. När han intervjuas om det aktuella fallet Medievärlden vill han inte uttala sig om just detta. Om publiceringar när det gäller hedersrelaterade brott säger han emellertid:
– Jag tror inte att vi kan göra den här typen av samhällsproblem något så när begripliga om vi inte pratar med de närmaste berörda, säger han i intervjun.
Jus det har Mattsson rätt i. Däremot är det inte rätt att göra denna typ av intervjuer när ett mord nyss har inträffat. Då är risken att skada allt för stor.

En annan mycket klok publicist är Helsingborgs Dagblads chefredaktör Lars Johansson. Så här skriver han i ett blogginlägg om Landskronafallet:
”Det är en fara att i ett mordfall låta anhöriga komma till tals i ett tidigt skede då man inte har hela bilden klar för sig. Särskilt borde de ansvariga ha tänkt på det i ett fall som detta när det när det mesta tyder på att det är ett hederrelaterat brott. De brotten har sällan en ensam gärningsman.”
Lars Johansson har helt rätt. Jag håller med honom i vartenda ord han skriver.

Jag säger som brittiske poeten William Blake (1757–1827):
”Du vet inte vad som är bräckligt innan du vet vad som är tillräckligt.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *