Orden kan såra mer än svärdet

Fredag 1 juni klockan 22.45
Det finns uttryck som håller i all evighet. Ett kommer från den engelske författaren och politikern Edward Bulwer-Lytton. 1839 hade hans pjäs ”Richeliu: Or the conspiracy” premiär.
Det var i den som de klassiska orden myntades: ”Pennan är vassare än svärdet”. Sedan dess har de citerats i många sammanhang – och de kommer alltid att citeras. För de är så sanna.
Ord har makt.
Ord gör skillnad.
Men allt som är mäktigt måste hanteras varsamt.

I en bilderbok från 1947 finns också ett väl citerat uttryck. Det var Astrid Lindgren som skrev och det var Pippi Långstrump hon syftade på: ”Den som är väldigt stark måste också vara snäll”.
Det går till viss del även att utföra på ordet. Den som skriver och den som publicerar behöver visserligen inte vara snäll. Däremot varsam och eftertänksam. För även ord som skrivs i ett gott syfte kan skada likt ett vasst svärd som hanteras utan eftertanke.

För en tid sedan bloggade jag om ett våldtäktsfall i Jokkmokk. Flera andra medier skrev också om fallet som påminner om det uppmärksammade Bjästafallet. Likheterna består i att en Facebookgrupp startades till stöd för den dömde. I grupperna fick offren utstå kritik och cyniska kommentarer kring att allt var uppdiktat.
Facebookgruppen i Bjästa stängdes ner och det har nu även den i Jokkmokks-fallet gjort.
Det är bra, men det tar inte slut där.

När jag läser artiklar om fallet i Jokkmokk finner jag i flera etablerade medier detaljerade uppgifter kring våldtäkten. Det står allt för närgånget hur våldtäkten har gått till.
Fallet i Jokkmokk är bara ett. Jag har på senare tid sett flera andra exempel på hur medier har gått in allt för närgånget när det gäller våldsskildringar. Vi på Folkbladet har också gjort det misstaget under årens gång. Syftet har inte varit att såra, men orden har
inte hanterats med eftertanke.

En våldtäkt har begåtts. Det är fruktansvärt och brutalt. Det räcker att konstatera det. Exakt hur den har gått till har ingen annan med att göra.
På mindre orter, eller i bekantskapskretsar, vet många ofta vem våldtäktsoffret är. Ingen vet dock exakt hur våldtäkten har gått till. Det blir offentligt först när medierna skriver om den. Offret tvingas läsa och tvingas leva med vetskapen att alla som nu vet att det var jag nu vet exakt allt.
Då spelar det liten roll att offret är anonymiserat i texterna. Ordens makt har skurit upp ett sår som är svårläkt.
Den risken får aldrig glömmas bort.

Det är som detta gamla ordspråk säger:
”Sår av svärd kan botas, inte sår av ord.”

Veckans lista
Blodomloppet. Tänk att det kan vara så roligt att springa en mil.
Anna Galin. Umeåbo som är ny ledamot i RFSL-förbundet.
Ume ArtRock Alliance. En ny rockförening har föts i Umeå.
Bloggarna. Missa inte våra intressanta bloggare som finns på blogg.folkbladet.nu.

2 kommentarer

  1. Du är något väldigt viktigt på spåren, Daniel. Varför är det så svårt att berätta om våldtäkt och annan tortyr? Därför att de fortsätter i betraktarens ögon, i den vänliges såväl som i den lystnes.

  2. Det finns ju för i helskotta ingen anledning att skriva om en våldtäkt. Inte för att mörka att sådana brott sker men för att det idag är alldeles för enkelt att t ex på olika obskyra sidor på nätet ta reda på allt om de inblandade. Sexualbrott är känsliga och varför ska det skrivas frisk i tidningar om ett sådant brott närhelst allt sker bakom lyckta dörrar i övrigt? Eller så kan vi vända på steken och fråga oss varför utredning och rättegång sker bakom stängda dörrar då alla redan vet vem som har gjort vad. Som Daniel säger så vet alla, speciellt på mindre orter, ofta vem offret, resp gärningsmannen är, men jag vill också inflika att inte sällan är det så att den lokala ”madrassen” får klä skott för allehanda lögn, struntprat och diverse påhopp. Så har det alltid fungerat och så kommer det alltid att förbli. Vi får inte heller göra som VF – att ständigt bortse från att sanningen inte alltid är vad den kanske ser ut att vara. Jag vet att människor där ute har råkat illa ut i onda syften och bara för att de fallen är färre så existerar de likafullt. Glöm inte det!

    ”Never underestimate stupid people in large groups”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *