En betydelsefull betydelselös match

Zlatan Ibrahimovics magiska 1-0-mål. Om matchen hade varit mer betydelsefull hade den här bilden garanterat blivit ett frimärke. Nu var målet betydelselöst – men ändå mycket vackert. Målet är redan en svensk klassiker. FOTO: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Onsdag 20 juni klockan 10.40
En fotbollsmatch kan vara helt betydelselös.
Samtidigt kan den också vara enormt betydelsefull.
Sveriges match mot Frankrike i går var en sådan match.
Den gav framtidstro.
Som alla vet inledde Sverige fotbolls-EM svagt. 1-2 mot Ukraina. 2-3 mot England. Så nära i båda matcherna – men ändå så långt ifrån.
Det kändes som om EM dog där.
Det som så många svenska fotbollssupportrar sett fram emot fick ett snöpligt slut. Vi trodde på mer. Vi hade hoppats. Vi vill alla återuppleva en lika magisk sommar som vi gjorde 1994.
Nu var Sverige borta redan innan den sista gruppspelsmatchen.
Fiasko. Besvikelse. Ett abrupt slut på partyt.
Det hade varit lätt att ge upp då. Det hade varit lätt att börja planera semestern. Det hade varit lätt att vika ner sig.
Men Sverige bjöd på en sprakande tillställning och då främst under andra halvlek.
Det var själ, det var hjärta, det var kämpaglöd och det var spelglädje.
Olof Mellberg var en gigant i försvaret.
Zlatan Ibrahimovic var exakt så bra som vi vet att han är.
Och Christian ”Chippen” Wilhelmsson. Vad säger man om honom? Han kom i in i halvtid och redan efter några sekunder visade han hur het han var. Under de 45 minuter han spelade var han en fröjd att se. ”Chippen” är en av få riktiga lirare inom svensk fotboll. När han är som bäst är han magisk.
Frankrike gjorde ingen bra match. Det kan vi strunta i nu och vi ska aldrig heller glömma att det var Sverige som till stor del gjorde Frankrike dåligt i den här matchen.
Segern betydde i praktiken ingenting.
Ändå betydde den så mycket.
Den visade så perfekt vad idrott är när den är som bäst. Viljan att aldrig ge upp, viljan att alltid ge sitt för sitt lag. Själ och hjärta.
Segern gav framtidstro och glädje till en hel nation.
Nu ser vi fram emot VM-kvalet.
Då vill jag se Olof Mellberg på plan. Han får aldrig sluta. Han är själ och hjärta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>