Det blir aldrig bättre än så här

De ljusa sommarnätterna. Värmen. Glädjen. Festen. Det är nu vi frusna nordbor tinar upp och lever upp. Samtidigt finns ständigt vemodet närvarande. För allt är under så kort tid. Det är det som är livet. Foto: HÅKAN MOSVOLD LARSEN/SCANPIX

Torsdag 21 juni klockan 22.45.
Jag har en kär vän från barndomen.
En vän från det förflutna, en vän för framtiden. En vän som förstår innan jag ens behöver förklara. En sann vän.
Det har hänt att vi inte har träffats på ett halvår. Ändå finns han alltid där, i livets ljusa stunder och i de mörka och han finns där lika självklart oavsett hur lång tid som passerat sedan vi sågs sist.
När vi träffas pratar vi mycket. Om livet, om
döden. Om lyckan. Om sorgen. Men vi tillbringar också gemensam tid i tystnad. Det är stilla stunder då vi liksom bara flyter med i nuet och det är då han alltid brukar säga dessa ord:
– Du. Har du tänkt på en sak? Det blir faktiskt aldrig bättre än så här.
Jag tycker om att höra de orden. Han säger dem utan bitterhet, utan sorg över den tid som förflutit. Han uttalar orden för att han just då finner förnöjsamhet i stunden och för att han blickar mot ljusare tider.

Det är precis så det känns den här årstiden. Solen. Värmen. Vattnet. De ljusa nätterna som aldrig tar slut. Det blir aldrig bättre än så här. Det är vår tid nu, det är nu vi frusna nordbor lever upp.
Midsommar. Denna magiska och mytomspunna årstid. Det är få helger som är så vackra i Västerbottens län. Vi slåss med myggen. Vi hoppas kunna undvika regnet. Vi är som Per Gessle och låter känslorna komma på en och samma gång och likt prins Daniel sprider vi ut känslorna ”all over the place”.
Jag är en blödig typ. Det har jag alltid varit
Det är en välsignelse på så sätt att jag är glad över förmågan att låta känslorna svälla över.
Men det är också en förbannelse eftersom jag knappt ens kan säga till min hustru att jag älskar henne utan att jag blir så rörd över kärlekens storhet att jag tvingas snyfta fram orden.
Och just nu, vid midsommar är jag alltid som extra känslig. För livet är aldrig bättre och vackrare än det är nu.
Det är som om tröttheten efter ett långt arbetsår rinner ur kroppen och att den fylls med ny kraft. Solen värmer. Regnet smeker. Barn skrattar med blommor i håret. Fåglarna sjunger. Växterna lyser i sin prakt. Jag känner tacksamhet över livets enorma kraft.
Samtidigt finns det ständigt närvarande. Vemodet. För allt är under så kort tid. Det vänder så snabbt. Vindarna blir kallare. Nätterna blir mörkare. Blommorna vissnar. Det för tankarna till livet. Till förgängligheten. Till den korta tid vi har här på jorden och till hur snabbt allt kan förändras. Det är därför det gäller att njuta nu. Att leva.
Ljusa och mörka tider kommer och går. Det är det som är själva livet.
Men nu är det midsommar.
Nu är det glädje och dans.
Det blir aldrig bättre än så här.

Jag säger som brittiska skådespelerskan Kate Winslet (född 1975):
”Livet är kort och det är här för att levas.”

Veckans lista
Olof Mellberg. En klippa.
Zlatan Ibrahimovic. En stjärna.
Daniel Brännlund. Läs honom: blogg.folkbladet.nu.
Johanna Kaffepanna. En till bloggare du inte bör missa på blogg.folkbladet.nu.
Bollen. Världens absolut roligaste leksak.

1 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>