Holmlund formar sanningen efter sin egen värld

Måndag 2 juli klockan 19.50
Lennart Holmlund har en retorik som är både fascinerande och skrämmande.
Han försöker flytta fokus från huvudfrågan. Dessutom är hans inlägg fyllda av faktafel.
Det gör att det tyvärr är svårt att föra en fruktbar debatt med honom.
Jag och Lennart Holmlund, Umeås socialdemokratiske kommunalråd, har båda skrivit ett par blogginlägg sedan han bad Folkbladets kommunreporter Anne Pettersson ”hålla käften”. Jag noterade att vk.se kallade det hela för en ”infekterad bloggdebatt”. Jag skulle inte påstå att den är infekterad. Däremot påstår jag att debatten är viktig, för Holmlund gör ständiga övertramp och det är märkligt att det får ske under tystnad från det egna partiet eftersom jag misstänker att hans sätt att agera knappast gynnar socialdemokraterna.
Kanske är det så att partikamraterna redan har gett upp. Jag vet inte.
I vilket fall skrev jag ett blogginlägg om att Holmlund gör sig själv till åtlöje.
Holmlund har i sin tur skrivit ett par blogginlägg om Folkbladet, detta på folkbladet.nu och detta på vk.se.
Båda inläggen är fyllda med faktafel.
Detta skrev Holmlund i sitt inlägg på folkbladet.nu:
”Jag har många gånger försökt förklara den kommunal budgeten för Ann men efter att det var få saker som stämde när jag och Tamara redovisade vårt budget förslag har jag gett upp. Den gången var det många fel i papperstidningen som jag skrev en rättelse på så att läsarna fick reda på våra satsningar.”
Faktum är att Anne Pettersson och Folkbladet inte skrev några felaktigheter om detta. Holmlund krävde därför aldrig någon rättelse av Folkbladet. Han krävde däremot en rättelse i en annan tidning i Västerbotten – och fick det också. Uppenbarligen har han glömt bort detta. Istället fortsätter han att helt felaktigt anklaga den reporter han bad hålla käften och dumförklarade i telefon inför sitt kompisgäng på Bubblans minilivs. Det är ynkligt.
Personer med känsla för rätt och fel hade valt att be Anne Pettersson om ursäkt, men Holmlund ber inte om ursäkt. Det gör han mig veterligen aldrig. Det brukar ofta sägas att Holmlund är ”som han är”, men också att han är en skicklig politiker. En person som inte har förmåga att erkänna fel kan aldrig bli en bra politiker eller ledare i mina ögon.
I ett inlägg på vk.se skriver Holmlund:
”Visst ska man kunna kritisera media. I förra veckan la jag ut en blogg om min version av det som hände när en reporter hade ringt upp mig och speglade det i en artikel. Det föll inte i god jord hos chefredaktören att jag gjorde det. Han reagerade och kritiserade det jag skrev och att jag skulle bett om ursäkt. En sak vet jag och det är att det är omöjligt för någon annan att få en ursäkt efter fel i media.”
Om jag förstår Holmlund rätt, vilket inte är säkert eftersom det är svårt att förstå honom, vill han inte be Anne Pettersson om ursäkt på grund av att det är omöjligt att få en ursäkt efter fel i media. Han vill uppenbarligen ge igen på sitt naiva sätt.
Jag vet inte vilken värld Holmlund lever i, men om Folkbladet publicerar en felaktig uppgift är det en självklarhet att också publicera en rättelse. Om vi inte hade den policyn skulle vi tappa all trovärdighet mot våra läsare. Till skillnad mot Holmlund är vi nämligen mycket angelägna att rätta till våra misstag.
Det är också intressant att Holmlund skriver att det var Folkbladet som ”utsatte honom för ett drev” efter hans uppmärksammade uttalande när Håkan Juholt var föreslagen som ny partiledare för Socialdemokraterna. Det var då Holmlund sade de redan klassiska orden: ”Om Juholt blir ny partiledare tror jag ta mig fan att jag lämnar partiet.”
Så här skriver Holmlund:
”Ni mins väl alla det drev jag utsattes för av VF när jag gav uttryck för att jag trodde det var fel att utse Håkan Juholt som partiledare då jag inte trodde han skulle kunna få ett brett förtroende så vi kunde byta regering
När jag kom hem från Thailand fick jag ett besök av en journalist och en bunt med tidningar kastades på bordet framför mig och skulle kommentera de som VF lyckats få att agera mot mig.”
Det var Sveriges Radio Ekot som gjorde den utmärkta intervjun med Holmlund. Du kan höra den här.
Folkbladet skrev – liksom många andra medier – om Ekots inslag och Holmlunds uttalande.
Hur Holmlund kan få det till att Folkbladet bedrivit ett ”drev” är omöjligt att förstå.
I Lennart Holmlunds värld är exakt allt medias fel och i ordalydelserna använder han hagelgevär. Han skjuter brett och träffar sällan rätt – och om han mot förmodan träffar sårar han oskyldiga.
Jag tar mycket gärna en debatt om medias roll och stora ansvar, men det är svårt att föra en seriös debatt med Holmlund som inte håller sig till sanningen.
Han formar sanningen efter sin egen värld.
Han formar den så att den passar honom.
Han fortsätter att göra sig själv till åtlöje.
Det är sorgligt.

 

1 kommentarer

  1. Nu senast, jätterubriken ”Det skjuts för lite säger Lennart Holmlund”

    Javisst sa Lennart det, men man kunde ha satt tusentals andra rubriker.

    ”Skadedjur måste bekämpas enligt Lennart”

    ”Avskjutning av måsar bör prioriteras säger Lennart”

    Eller ”Lennart vill ta tag i problemen”, nä just det, ni vill ju framställa Lennart i dålig dager till varje pris, då passar nog ”Det skjuts för lite”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>