Man kan inte skydda sig från allt

Jens Stoltenberg har fått mycket beröm för hans sätt att hantera krisen och sorgen. Nu krävs hans avgång. Här ses han på presskonferensen när han uttalar sig om 22 juli-kommissionens rapport. Foto: ANETTE KARLSEN/SCANPIX

Tisdag 14 augusti klockan 09.50
22 juli-kommissionens rapport är hård.
Myndigheterna i Norge gjorde flera allvarliga misstag i samband med Anders Behring Breiviks massmord i Oslo och på Utøya.
Nu höjs krav på statsminister Jens Stoltenbergs avgång.
Han är visserligen högst ansvarig, men frågan är om man verkligen kan skydda sig mot allt?
Norges statsminister Jens Stoltenberg, född 16 mars i Oslo, imponerade stort med sina ord och sitt lugn efter terrordåden i Norge där totalt 77 människor mördades, 8 vid bombattentatet i Oslo och 69 som sköts i hjäl på Utøya.
I den svåra stunden klev Stoltenberg fram som en landsfader. Han sade de rätta orden, han enade ett land i chock, sorg och kris.
Efter 22 juli-kommissionens rapport är tongången plötsligt en annan. Rapporten ger myndigheterna svidande kritik. Det dröjde till exempel 35 minuter innan polisen anlände till Utøya. Dessutom var inte Grubbegata, den gata där Breivik åkte in med sin av sprängmedel fyllda bil avstängd.
– Som statsminister har jag det högsta ansvaret. Jag har ansvaret för det som fungerar och det som inte fungerade den där dagen, sade Stoltenberg i samband med en presskonferens efter att rapporten presenterats.
Nu kräver en av Norges största tidningar, Verdens Gang, Stoltenbergs avgång.
”Våra myndigheter har helt enkelt inte klarat av att skydda oss på grund av inkompetens. Summan av detta skriker oduglighet. Det skulle vara helt oacceptabelt om detta inte får konsekvenser för myndighetspersoner med formellt ansvar”, skriver VG.
Men kan man verkligen försvara sig mot allt?
Kan man verkligen begära att ett land alltid ska ha full beredskap för en så osannolikt fruktansvärt terroraktion som den i Norge 22 juli i fjol?
Nej. Det är att begära det orimliga.
Jag håller med i det Oisín Cantwell klokt skriver i Aftonbladet:
”Det går inte att begära att allting ska fungera. Det går inte att ha en beredskap för precis allt. Vissa scenarier ligger bortom den mänskliga fantasins möjlighet att förutse: att en högerextremist ger sig ut till en ö och mördar barn efter barn för att befria sitt land var fram till den 22 juli förra sommaren ett lika okänt fenomen som att flyga in i skyskrapor med kapade passagerarplan var före 9/11.”
Alla länder måste ta lärdom av det som inträffade i Norge, för det kan inträffa exakt var som helst i världen. Alla länder måste också ta lärdom av de misstag som gjordes i Norge.
Risken är tyvärr stor att det kommer att ske igen och förhoppningsvis kan det förhindras eller åtminstone förmildras genom god beredskap.
Men även med god beredskap går det trots allt inte att skydda sig mot allt.
Tidigt efter attackerna gick Stoltenberg ut och sade att det enda sättet att möta det som hänt är med ännu mer demokrati och ännu mer öppenhet, vilket han bland annat säger i denna intervju i TV4.
Jag gillar Stoltenbergs ord och är ännu djupt imponerad av hans sätt att hantera krisen efter terrorattacken.
Jag gillar också Norges sätt att fortsätta värna om öppenheten.
– Vi lever i ett öppet samhälle och den här typen av händelser är demokratins pris, sade polisens stabschef John Fredriksen vid en presskonferens efter attacken.
Sanna ord.
Såren efter attacken i Norge kommer aldrig att läkas.
De läks inte bättre av en statsministers avgång.

 

 

1 kommentarer

  1. Men om man läser det Oisín Cantwell i andra krönikor så säger han att demokratier inte kan ha för hårda straff, då dom just är demokratier. Då blir det verkligen humoristiskt.Cantwell tycker alltså att vi får acceptera att galningar tillåts utföra dessa brott mot människor och samtidigt skall vi acceptera att dessa människor får ett kort straff då det är mer humant då vi lever i en demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *