Det finns ingen anledning att förbjuda ”hen”

Gunilla Herlitz är publisher på Dagens Nyheter – tidningen som i dag orsakar debatt på grund av ett infört förbud mot ordet ”hen”. Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Måndag 10 september klockan 16.25
Det könsneutrala pronomet ”hen” har orsakat stor debatt under året.
Nu förbjuder Dagens Nyheter användandet av ordet i nyhets- och reportagetexter.
Folkbladet har ingen sådan policy.
Jag finner ingen anledning att införa en heller.
I vintras släppte Jesper Lundqvist barnboken ”Kivi och Monsterhund”. Det var Sveriges första barnbok med könsneutrala pronomen. Ända sedan dess har hen-debatten rasat. På SVT Debatt förklarar Lundqvist själv varför han skrev boken.
Somliga älskar ordet ”hen” och anser att det är ett mycket bra alternativ när någon inte vill eller kan ange om personen som omskrivs är en man eller kvinna.
Andra fullkomligt hatar det.
I dag berättar Dagens Media att Dagens Nyheter infört en policy om att ordet ”hen” inte får användas i nyhetstexter och i reportage.
Att frågan delar Sverige visar även Dagens Media frågeställning: ”Är det rätt av DN att införa ett ”hen-förbud”. I skrivande stund har 838 personer svarat. 43 procent svarar ja på frågan. 53 procent svarar nej.
Efter Dagens Medias artikel har debatten på nytt dragit igång på twitter. Många är kritiska mot DN:s beslut och det som skrivs i ett internt mejl:
”Det är inte DN:s uppgift att gå i bräschen för hen som fortfarande kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande. Många läsare riskerar att haka upp sig på detta ord och tappa fokus från det som artikeln verkligen handlar om”, skriver DN:s redaktionschef Åsa Tillberg i ett internt mejl som Dagens Media återger.
Dagens Nyheters publisher Gunilla Herlitz förtydligar till Dagens Media:
– Det finns anledningar att använda ”hen” i speciella sammanhang. Men i en nyhetstext är det en självklarhet för mig att det inte ersätter han eller hon. Även om det ibland kan vara praktiskt. Däremot kan man göra det i krönikor eller i citat. Men DN har inte regelmässigt ersatt han eller hon med ”hen”, det är riktigt, säger hon.
Ordet ”hen” är ännu inte etablerat. Aftonbladet använde det i en rubrik i våras, men strök det efter en läsarstorm, vilket du kan läsa om i den här artikeln i Aftonbladet.
Med anledning av DN:s införda policy fick jag i dag två frågor från en branschtidning.
Jag återger här mina svar:
Har Folkbladet Västerbotten någon policy gällande ordet ”hen”?
– Nej. Vi har ingen speciell policy för det och jag ser ingen anledning att införa det heller.
Hur ser du på att använda hen i Folkbladet Västerbotten?
– Hen är ett ord som – precis som alla andra ord – bör användas i sitt rätta sammanhang. Eftersom det ännu inte är etablerat finns det risk att ordet orsakar förvirring hos läsarna. Vi har ännu inte använt det i traditionella nyhetstexter, men om ordet hen behövs finns det inget förbud mot det.
En av anledningarna till att ”hen” har blivit så kritiserat är nog till stor del det som framgår i den här artikeln i Dagens Nyheter. Ordet används i genus- och jämställdhetsdebatten och allt som hör den till. Somliga befarar att användandet av orden riskerar att släta ut könen. På så sätt har ”hen” vuxit och blivit så mycket mer än ett ord.
Personligen har jag svårt att förstå att ett ord kan orsaka sådan upprördhet.
”Hen” är bara ett ord som kan behövas i vissa sammanhang – och som alla andra ord bör det användas i rätt sammanhang.

3 kommentarer

  1. Detdär med ”hen” är löjligt. Vad blir genitiv? Hennes eller hens?!
    Varför inte introducera finska ”HÄN”
    (I övrigt hoppas jag att det inte är du som skall skriva ledare efter Lena Sandlin. Gud bevare oss i så fall.)

  2. @Inlandsbo: Du behöver inte känna dig orolig. Jag är inte politisk chefredaktör. Jag kommer inte att skriva ledare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *