Endast Camilla Henemark har fattat

Elisabeth Ohlson Wallin har provocerat med sitt bildmontage. På den mindre bilden syns Camilla Henemark. FOTO: SCANPIX

Fredag 5 oktober klockan 22.45
Självklart förstår jag att inte kungen och drottningen jublar över Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage som nyligen publicerades i tidsskriften Tiden.
Trots det har jag svårt att förstå att det nu blir sådant liv runt en bild, när det inte blev samma liv runt en bok.
Uppenbarligen är det betydligt svårare för hovet att vända blad på en bild.

Det var Daniel Suhonen, chefredaktör och ansvarig utgivare för magasinet Tiden som valde att publicera pizzabilden. Ni känner även Suhonen som inhoppande ledarskribent på Folkbladet.
Suhonens publiceringsbeslut var genomtänkt och han står nu upp för det, en egenskap jag uppskattar hos utgivare oavsett om jag håller med eller inte.
Själv anser jag att bilden, som visar hur kungen och hans anhang äter pizza från Camilla Henemarks nakna kropp medan drottningen desperat försöker skura bort ett hakkors från golvet, inte tillför debatten någonting nytt.
Jag finner den inte ens speciellt provokativ eller upprörande, eftersom den till det mesta enbart är en sammanfattning av det som skrivits i medier i efterdyningarna av den omdiskuterade boken om kung Carl XVI Gustaf.
Det intressanta med bilden är reaktionerna efter att bilden publicerades och någonstans är det just dessa reaktioner som jag förmodar är det som fullbordar Elisabeth Ohlson Wallins verk. Utan reaktionerna hade detta nämligen endast varit en satirbild i mängden.
Om jag som utgivare hade fått ta ställning till att som första media publicera bilden hade jag varit tveksam.
Den tveksamheten hade jag byggt på just att jag inte anser att bilden i sig tillför debatten någonting nytt.
Att enbart publicera en bild för att kasta gammal skit på kungafamiljen och hela den här unkna historien skulle jag ha haft svårt att motivera för mig själv.
Med facit i hand är det alltid lättare. Då hoppas jag att jag hade valt att publicera bilden, för jag anser att det beslut Suhonen fattade är viktigt.
Beslutet är inte viktigt för bilden och kungadebatten i sig. Desto viktigare är publiceringen för debatten om press- och yttrandefriheten.

För ganska precis två år sedan stod kungen och harklade sig på en presskonferens. Han var ute på jakt och ville prata om den. Det stora pressuppbådet var förstås på jakt efter kommentarer kring boken ”Carl XVI Gustaf: den ofrivillige monarken”, skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer.
Boken målar, som alla vet vid det här laget, upp en bild av kungen som inte är speciellt smickrande. Kungen var emellertid inte alls intresserad av att prata om uppgifterna i boken. Han ville istället vända blad och fortsätta sin jakttur.
När pizzabilden nu publiceras är hovet betydligt mer på bettet. Hovmarskalk Svante Lindqvist skrev på hovets hemsida att ”bilden är kränkande, sårande och illvillig”. Informationschefen Bertil Ternert sade att hovet inte utesluter att gå vidare med fallet på juridisk väg. Mest anmärkningsvärt var det inlägg som kungens advokat, Axel Calissendorff, skrev på DN Debatt.
I debattartikeln skriver han att han anser att det finns brister i de svenska lagarna om press- och yttrandefrihet och att integritetsskyddet måste stärkas.
Yttrandefrihetskommittén har i en färsk utredning konstaterat att det system vi har är väl fungerande. Kungens advokat vill trots detta alltså ändå ändra grundlagen.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett klokt blogginlägg att detta är väl magstarkt – och jag håller med honom fullt ut.

Det känns som om Camilla Henemark är den enda som fattat – trots att hon egentligen borde ha störst anledning att känna sig kränkt. Elisabeth Ohlson Wallin tog bilden på Henemark för mer än tio år sedan i ett helt annat sammanhang.
Henemark säger till Aftonbladet att hon känner respekt för konstnärlig frihet och att vi inom ramen för yttrandefrihet måste tåla satir.
Camilla Henemarks ord är kloka.
Hovet bör lyssna på henne.

Jag säger som danske redaktören och författaren Mikal Rode (1908–1993):
”Tiden ropar på satir, sägs det. Men det är svårt att satirisera en parodi.”

Veckans lista
Uppdrag Granskning. Reportaget om Lars Vilks resa var briljant – och skrämmande.
Jäkla Människa. Ny podd av Jan Bylund och Mattias Lundberg. Lyssna här.
Carina Holmberg. Årets Ebba i Norrettan. Läs mer här.
Ulf Lundell. En fantastisk artist.

11 kommentarer

  1. Tänk om du vågat skriva detta om Mohammed filmen, men nej, det rör musilmers stenålderssyn på omvärlden, så det vågar vi inte stå emot.

    • Daniel är bara rakryggad när det passar hans egen politiska agenda.

      Han står bara upp för tryckfriheten när det trycks det han vill.

      Han försvarar Ship to Gaza men tystar ner påståendena om antisemiter i ledningen för projektet

      Han skriver glatt om rasism, men inte om den strukturella rasism som förekommer mot judar i invandrartäta områden, inte heller om den strukturella rasism som drabbar svenskar.

      Det är rasism att skrika ”svartskalle”, men det är minst lika mycket rasism att skrika ”svenne-hora”, i det ena fallet skriver Daniel glatt ett blogginlägg om hur hemskt det är, i det andra fallet skrivs inte en rad.

      Det skriks nog betydligt oftare ”Svenne-hora” efter unga tjejer på våra högstadieskolor än det skriks ”svartskalle”, ändå har det inte skrivits en rad om det i svenska media.

      Daniel är bara rakryggad när det passar sig.

  2. Det är en helt annan sak med en bok. Det går inte att komma åt böcker. Det vet hovet. Men i det här fallet tycker jag absolut att det går att stämma. Camilla Henemark har också sagt i samma artikel i Aftonbladet att hon kommer att stämma om kungen gör det. Stäm ändå säger jag! En fotograf ska inte få använda en bild hur som helst. Tänk om jag som journalist skulle använda ett uttalande jag hade fått i ett visst sammanhang och så satt in det tio år senare i ett helt annat sammanhang för att få ihop en förtalande artikel. Så kan man inte göra.

  3. Vissa länder har sin profet, vi har Kungen & Silvia. Tänk vad lika vi ändå är, trots vissa andra kulturella skillnader.

  4. Absolut måste vi inom ramen för yttrandefrihet tåla satir.
    Lars Vilks ord är kloka.
    Muslimer bör lyssna på honom.
    Eller hur Daniel?

    • Bra Daniel! Att du så tydligt försvarar yttrandefriheten. Däremot håller jag inte med dig i din analys av Vilks USA-framträdande. Han är en fri människa, fri att tala på vilket möte som helst om sin konst. Hade yttrandefriheten stärkts menar du om han vikt sig för kritikerna och stannat hemma?

  5. @Kenneth Karlsson: Jag håller absolut med dig om att Vilks är fri att tala på vilket möte som helst om sin konst. Nej, jag tror inte att yttrandefriheten hade stärkts om han stannat hemma. Jag tror inte heller att yttrandefriheten hade försvagats om han stannat hemma. Vi ska vara tacksamma för vår yttrandefrihet och värna om den, men vi måste också förstå konsekvenserna av det vi säger och gör i yttrandefrihetens namn. När Lars Vilks tackade ja till att medverka på konferensen i USA gav han sig ut på både djupt och grumligt vatten. Om han vill vada i det är han fri att göra det även om jag har ytterst svårt att förstå hans syfte med att tala på konferensen. Hans syfte är som, sagt, grumligt.

  6. PK opportunismen får ett ansikte. Demokrati och yttrandefrihet bara så länge du tycker PK, annars upplöses den tämligen omgående.

  7. EOW bad Silvia om ursäkt i intervju och vidare sa hon ………

    ……men jag önskar ändå att man tar nazistfrågan under andra världskriget mycket allvarligare
    i Sverige och där ingår också kungen och drottningen i det arbetet….

    Undrar över huvud taget vad hon lägger för innebörd i ordet arbete och dessutom av vilken anledning

    vi skall ta den politiska situationen i Sverige för 70 år sedan mycket allvarligare just nu, det dunkelt sagda

    kan måhända här vara det dunkelt tänkta av denna neoantinazist.

    Att hennes obscena fotomontage – arrangemang får benämning konstverk får mig att känna

    konstvärk.

    tommy persson barva prästgård

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *