Ständigt dessa ”nya spår”

I morgon är det 27 år sedan Olof Palme mördades. I dag presenteras nya spår i mordutredningen. FOTO: ANDERS HOLMSTRÖM/SCANPIX

Söndag 27 januari klockan 13.05
Om en månad är det 27 år sedan Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm.
I 27 års tid har vi läst rubriker som ”Nytt spår i Palme-utredningen”. I dag kan vi läsa just en sådan rubrik i Aftonbladet.
Frågan är om det längre finns några nya spår. Det känns som om alla spår för länge sedan har försvunnit i dimman.
Olof Palme mördades 28 februari 1986. I dag presenterar Aftonbladet nya uppgifter om det som har kallats polisspåret i utredningen kring mordet på Palme.
En företagsledare och vapenexpert som kallas ”Johan”, säger till Aftonbladet att han fem månader före mordet åt middag med en polisman på Norrmalm i Stockholm.
– Han frågade om jag ville skjuta Palme, säger ”Johan” till tidningen.
”Johan” säger också att han har försökt prata med Palmeutredarna om detta. Han säger att han inte blivit trodd och därför träder han nu fram i en intervju med Gunnar Wall, en prisbelönt journalist och författare.
Wall tror ännu att mordet kan lösas.
– Det är rimligt att tänka att det fortfarande finns folk som vet något, säger Wall till Aftonbladet.
Jo, det är rimligt att tänka så. Det är också lika rimligt att tänka att det finns folk som inte längre lever visste.
Frågan är varför personer som ”Johan”, personer som säger att de vet,  i regel alltid dyker upp vid tiden kring årsdagen av mordet, då medierna är som mest benägna att på nytt skriva om utredningen.
”Johan”, som i dag är drygt 60 år, säger det som många andra också antytt, det vill säga att mordet på Palme var en poliskonspiration, ett spår som bland andra Leif GW Persson också varit inne på. Här diskuteras Perssons teorier i en artikel i Svenska Dagbladet.
Gunnar Wall bedömer honom ”Johan” som trovärdig.
Frågan är varför denne ”Johan” inte vill gå ut med sitt riktiga namn? Är det trovärdigt att vara anonym om man har uppgifter som kan lösa ett mord på en statsminister?
Frågan är varför han väljer att tala ut först nu 27 år senare om han nu har sådana sensationella uppgifter i Sveriges största mordgåta?
Frågan är också varför ”nya sensationella spår” i regel alltid dyker upp år efter år ungefär samma tid som mordet ägde rum?
Vi vill alla ha ett svar på gåtan kring mordet på Olof Palme. Att mordet inte är löst efter alla dessa år är både sorgligt och beklämmande. Trots det är jag innerligt less på att läsa om ”nya spår”. De spår som fanns försvann redan i ett tidigt skede i dimman, inte minst på grund av en polisutredning som uppenbarligen har stora brister.
Lisbeth Palmes utpekande av Christer Pettersson verkar för evigt vara glömt. Att en alkoholiserad brottsling skulle vara gärningsman anses förmodligen allt för simpelt.
Jag hoppas att jag har fel, men jag tror aldrig att vi kommer att få ett trovärdigt svar på vem som mördade Olof Palme. Det har gått allt för lång tid. Spåren har försvunnit i dimman.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *