Män som hatar kvinnor

Journalisten och författaren Maria Sveland är en av tolv kvinnor som berättar om de hot de har blivit utsatta för. FOTO: OLA CHRISTOFFERSSON/UPPDRAG GRANSKNING/SVT

Tisdag 5 februari klockan 16.55
Det är smärtsamt att se – men det är viktigt att vi gör det.
I morgon kväll sänder Uppdrag Granskning ett program om hat, om män som hatar kvinnor.
Det är ett program om nätets och tillgänglighetens baksida.
Hat och hot som sprids anonymt på nätet är numera vardag för alla medier och för alla som publicerar sig.
Hur medierna ska hantera artikelkommentarerna på sina respektive sajter är också under ständigt viktig debatt. Jag har tidigare bloggat om artikelkommentarer. Medievärldens chefredaktör Axel Andén skriver en viktig bloggpost om artikelkommentarer och näthatet i dag.
I morgondagens Uppdrag Granskning delar ett antal kvinnliga mediepersonligheter med sig av de hot de har tvingats ta emot. Ofta handlar det om rena mordhot och/eller hot av brutal sexuell karaktär i syfte att förnedra, skända och skrämma.
Inför programmet har Uppdrag Granskning lagt upp ett klipp där tolv kvinnor läser upp vidriga kommentarer och mejl som de har fått. Det är skrämmande och djupt sorgligt att höra dem citera orden – men det är starkt av dem att göra det. Och viktigt.
Viktigt är också Uppdrag Gransknings program på onsdag kväll. Hatet måste dras fram i ljuset och bländas av det.
Går då hatet att stoppa? Nej. Sorgligt nog gör det inte det. Hat och hatiska människor har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Skillnaden nu i vår digitala värld är att det är så lätt att snabbt och anonymt sprida och uttrycka sitt hat. Det är den nya teknikens och tillgänglighetens baksida.
Däremot går hatet definitivt att motverka. En viktig del är att berätta om det så att alla förstår vad som är vardag för många som framträder i media och då framför allt för kvinnliga medieprofiler.
Det är viktigt att vi visar att vi inte accepterar hot och hat.
Det är också viktigt att polisen lägger ner resurser för att få fast dem som hotar.
Jag har tidigare skrivit att jag ännu tror på öppenhet och inte vill begränsa möjligheten att kommentera på vår sajt, folkbladet.nu. Jag har inte ändrat uppfattning, men kanske blir utvecklingen och konsekvensen sådan att samtliga medier till slut inte finner någon annan utväg än att begränsa tillgängligheten och att till sist helt stänga möjligheten att kommentera artiklar.
Det skulle vara en sorglig utveckling, men det är viktigt att ständigt ha dessa ord från Axel Andén med sig.
Han avslutar sitt blogginlägg i dag så här:
”Om en enda person slutar uttrycka sina åsikter i offentligheten av rädsla för de massiva hoten, är det en betydligt större förlust för yttrandefriheten än om aldrig så många anonyma troll inte längre tillåts använda de seriösa mediernas kommentarsfält för att vädra sitt hat.”

3 kommentarer

  1. Media…hur många vanliga människor säger sin mening och blir hotade? Näe det skiter man förstås i. Näe Journalister är ju världens befriare såklart måste dessa stackare lyftas upp istället för vanliga människor.

  2. Och kvinnors hat mot män då?
    Kvinnors hat mot kvinnor?

    Nä just det, man kan ALDRIG skuldbelägga kvinnor för något dom gör, för kvinnor är alltid offer.

    Samma sak med andra grupper som också alltid ska framställas som offer.

    Den enda grupp det ALLTID är fritt fram att klumpa ihop till ett kollektiv och belägga med kollektiv skuld är medelålders vita män.

    Vet du vad, jag tar inte skit för vad några få män gör, vare sig det är dom som misshandlar sin fru, näthatar eller gör något annat som du tycker att jag också gör för att jag är just man.

    Det finns kvinnoföreningar som påstår att alla män är djur.
    Det finns kvinnoföreningar som säger sig vilja ”skära kuken av alla män”
    Det finns kvinnoföreningar med scumma manifest.

    Dom får bidrag och mediautrymme av dig och dina gelikar Daniel.

    Skulle du ge samma utrymme åt en grupp män som säger sig vilja ”sparka in fittan på alla fruntimmer”?

    Rannsaka dig själv.

  3. Sverige måste som andra medlemsländer följa EU direktiv.

    Radio och tv-lagen baseras på yttrandefrihetsgrundlagen som garanterar varje svensk medborgares rätt att offentligt uttrycka tankar, åsikter och känslor och lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

    Medierna är viktiga för yttrandefriheten eftersom de gör det möjligt för olika intressen och åsikter att göra sig hörda. Det är viktigt att främja en mediemarknad där det finns utrymme för mångfald, både när det gäller innehåll och ägande.

    Grunden för tillståndsgivningen för radio och tv är yttrandefrihet, mångfald och tillgänglighet.

    AV-direktivet

    Med den nya radio- och tv-lagen genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv 89/552/ EEG av den 3 oktober 1989 om samordning av vissa bestämmelser som fastställts i medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillhandahållande av audiovisuella medietjänster
    (AV-direktivet) i svensk lagstiftning.

    – Fri debatt innefattar inte brott, åsikter ja tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *