En japansk mästares sju bästa

Hayao_Miyazaki.jpg

En del kallar Hayao Miyazaki för Japans Walt Disney.
Det är dumt, han är så pass mästerlig att han kan stå på egna ben.

Men eftersom Hayao Miyazaki är en världens allra bästa filmskapare passar jag på att rangordna hans sju bästa filmer. Det är sju filmer som ger prov på hans bredd, fantasi och förmåga att blanda äventyr med gulligheter. Det är sju filmer som passar både passar vuxna och barn.
Det är också, och här är ännu en sak som skiljer honom från Disney, filmer där flickor får vara starka och kloka på ett alldeles självklart sätt.

1. Sprited away
En liten flicka ser sina föräldrar förvandlas till grisar och sedan vandrar hon in i en förtrollad värld där allt möjligt kan hända. Gott om minnesvärda varelser.

2. Princess Mononoke
Ett magiskt äventyr med monster och massor av förtrollande djur. Påminner mest av alla Miyazaki-filmer om ett gammalt Japan med samurajer. Men så här flippad var aldrig Kurosawa.

3. Det levande slottet
Det är ett märkligt livfullt slott som är ute och går med dörrar som leder till olika ställen. Gåtfullt men tecknat med säker hand.

4. Laputa – slottet i himlen
Miyazaki älskar flygplan och här befinner han sig verkligen i luften. Pirater och den skumma regeringen letar efter ett slott som befinner sig någonstans i himlen.

Ponyo.jpg

5. Ponyo på klippan vid havet
En trevligt konfliktfri film som bland annat tar upp människans nersmutsning. Ännu ett exempel på att det övernaturliga ligger mitt i vardagen då pojken kan berätta för mamman att den där guldfisken förvandlats till en flicka. Jaha, liksom.

6. Min granne Totoro
Totoro är en varelse som inte riktigt går att beskriva. Han är i alla fall skogens väktare, fast egentligen är det grannflickorna som är huvudpersoner. Gulligt.

7. Nausicaä från vindarnas dal
Härligt äventyr där prinsessan Nausicaä tar strid mot föroreningar som hotar människan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *