Just say Yea: bäst just nu

yeasayer.jpg

Tokstollarna i Yeasayer (bilden), en ny låt med M.I.A., samt ytterligare två älskvärda musiker som gått ur tiden är några av de poster som utgör veckans lista.

1. Yeasayer – Odd blood (kommande album)

Den alldeles lysande förstasingeln Ambling Alp höjde förväntningarna enormt i slutet av förra året, och de infrias när man hör albumet. Grötigt, klåfingrigt och värmande på samma gång, därtill med hörbar inspiration från Animal Collective.

2. Vampire Weekend – MTV Unplugged (konsert i tv)

Brooklyns alternativa rockvampyrer är kanske inte de första man väntade sig se med utdragna elsladdar i den allt tröttare kanalen MTV. Men det fungerar faktiskt: se unpluggedspecialen här.

3. M.I.A. – There’s space for ol dat I see (låt)

Jo, jag tackar jag! Suveräna M.I.A. är tillbaka med ännu en blixtrande genre-bender-song, med tillhörande video. Den hittar ni här.

4. Beach House – Teen dream (album)

Förhandshajpat album kring vilket det lär skrivas en hel del under den kommande veckan. Låt mig därför bara konstatera att lovorden har fog för sig: den amerikanska drömpoppiga duon har fått ihop en riktigt stark sak.

5. Bobby Charles – Bobby Charles (album, 1972)

Louisianaprofilen Bobby Charles dog häromveckan, 72 år gammal – och i de korta tidningsnotiserna nämndes han som låtskrivaren bakom ”Walking to New Orleans” och ”See you later, alligator”. Men Charles var betydligt mångsidigare än så, vilket denna finna rootsplatta bevisar. Inspelad med benäget bistånd från Rick Danko och The Band-producenten Joe Simon är det en häxbrygd på rthythm & blues, country och den sortens släpiga sväng som är typiskt för New Orleans. Lyssna särskilt på den gripande balladen ”I must be in a good place now”. (Spotify-lyssna på skivan här)

6. Kate & Anna McGarrigle – Heart like a wheel (live at Caffe Lenna, NY, 1990)

Och till raden av sorgliga artistdödsfall den senaste månaden (Jay Reatard, Vic Chesnutt, Bobby Charles, Willie Mitchell) kan nu också läggas kanadensiska folksångerskan Kate McGarrigle, som avled i måndags, 62 år gammal. På senare år var hon väl mest känd som mamma till musikersyskonen Rufus och Martha Wainwright, men låt oss för allt i världen inte glömma hennes långvariga och fruktbara samarbete med systern Anna. Se Kate och Anna framföra sitt paradnummer ”Heart like a wheel” här – och fäll en tår eller två.

7. Ikons – Ikons (album)

De mörka, insnärjda och suggestiva göteborgarna har jag redan skrivit om på annan plats i tidningen. Djupt beroendeframkallande toner på en skiva ni kan avnjuta i dess helhet här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *