Etiopisk jazzfest

Etiopisk jazz med västerländska harmonier – kan det vara nåt? Klart det kan! En ny samling med Mulatu Astatke är ett måste för alla som dras till spännande musikaliska hybridformer.

”New York-Addis-London: The story of ethio jazz 1965-1975″, utgiven av bolaget Strut, ger oss precis vad titeln lovar. Kompositören och musikern Mulatu Astatke, född 1943, grundlade det idiom som kallas ”ethio jazz” och som – grovt sett - utgjorde en förening av etiopisk folkmusik, karibisk rytmik, jazz och västerländsk harmonilära. Och eftersom han studerade musik i såväl England som USA hade han redan i unga år skaffat sig formell skolning samt en beredskap för att plocka ihop beståndsdelar från olika traditioner.

Det framgår också med all önskvärd tydlighet på samlingen: här finns latin-jazz, funkutflykter och blåsarrangemang som på ett förbluffande sätt åsidosätter konventioner. Traditioner utmanas, vårdas och korsbefruktas – och det är upplyftande att följa alla krokiga experiment. Mulatu Astatke, som ofta och gärna excellerar på vibrafon, låter lika hemtam oavsett var skivorna spelats in; Addis Abeba, New York eller London är egalt i sammanhanget. Spotify-lyssna på skivan här.

Och ett kvitto på att Astatke alltjämt är en urkraft att räkna med gavs på fjolårets samarbete med The Heliocentrics i den pålitliga albumserien ”Inspiration Information”. Rekommenderas, även den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>