MADE in the shade: tips inför festivalen i maj


fontn002bfontan_.jpg
Peppen inför årets gränsöverskridande kulturfestival MADE är rätt stor: i synnerhet den musikaliska delen av startfältet ser lovande ut. Med anledning härav tänkte jag tipsa om några yngre svenska artister ni absolut bör ta chansen att se.

De stora elefanterna – Thåström, Lydia Lunch och Freddie Wadling – behöver väl ingen närmare presentation. Några halvdoldisar som är värda att lyftas fram lite extra är emellertid Anna von Hausswolff, Pascal och Fontän.

Anna von Hausswolff har satt känslorna i svall varhelst hon uppträtt: en stor röst och inlevelsefull, sårig pianopop borde dessutom passa ypperligt på Norrlandsoperan. Gotlänningarna i Pascal är då kantigare – för att inte säga truligt postpunkdeppiga – men har ett temperament inympat i låtarna som gör att de når ut och sätter sig fast.

Den största personliga förväntningen knyts dock till Göteborgsduon Fontän: deras infallsrika fullängdare ”Winterhwila” placerade sig så högt som plats 10 på min fjolårslista över årets album, och att den krautrockiga, rytmiska och atmosfäriskt baserade musiken kan beröra även i ett livesammanhang finns ingen anledning att betvivla.

Lyssna på Fontän: Winterhwila finns på Spotify

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *