Skogsliv med Lisa o Piu

lisp_1.jpg

Jag är ingen större vän av vildmarksromantik. Men den svenska psych-folkgruppen Lisa o Piu har en naturlyrisk ådra som tjusar något enormt: de får rentav skogslivet att framstå som världens grej.

Låter detta som vältrampad folkmusikalisk mark? Då tänker ni alldeles rätt: det är fågelkvitter, vindsusande mellan tjocka trädstammar, flöjtar och fingerplockande på tolvsträngande gitarrer hela vägen hem till kojan. Ändå har Lisa o Piu förmågan att filtrera intrycken så att det inte blir en långhårig klyschfest av alltihop. På fjolårets utsökta debutalbum ”When this was the future” lät de helt färdiga och väldrillade. Tydligt inspirerade av akustiska amerikanska akter tillhörande Woodstock-generationen, men tillräckligt kloka att också sätta en egen knorr på arrangemangen. Och Lisa Isakssons lätta och bräckliga röst känns fast rotad i ett otämjbart landskap med sagoväsen lurande bakom stock och sten.

Den nyutkomna mini-LP:n ”Behind the bend” är även den stämningsskapande och värmande, om än inte lika genomarbetad som förstlingsverket. Den svenska psykedelian lever och frodas, den saken är i alla fall klar.

Lyssna: Gå in på bandets hemsida för smakprov. Spotify-användare kan lyssna på hela albumet ”When this was the future” här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>