Sju somriga skivor

MountainMan1.jpg

På skivfronten: mycket nytt. Precis som det brukar vara den här tiden på året går branschen på högvarv, och följaktligen finns ett stort antal intressanta nysläpp att rapportera om. Nedan följer sju personliga favoriter från innevarande månads skivskörd.

1. Johnny Flynn – Been listening (Transgressive records)

Denna engelske singer/songwriter är utbildad teaterskådis och poet, vilket tidvis skiner igenom på detta album byggt på rika berättelser, ornamenterade arrangemang och folkpoppiga melodier. Men trots de litterära ambitionerna tippar det inte över i stel högtidlighet; den vackra grundtonen behålls hela vägen. Och sommarkänslan i ”Kentucky pill” och Laura Marling-duetten ”The water” är helt oemotståndlig.

2. Oskar Linnros – Vilja bli (Universal)

Okej, visst hade lite längre tid i studion varit ett klokt val; låtmaterialet är ju, om vi ska vara sanningsenliga, något ojämnt. Men höjdpunkterna är å andra sidan svindlande: ”Annie Hall” och ”Ack, Sundbyberg” förtjänar att bli ljudspår till de närmaste månadernas grillfester och klubbhäng. Och man måste bara älska det faktum att ”Från och med du” kan fira ferieledighet som Tracks-etta. Ett kvitto på att den uppdaterade Orup-popen lever och frodas.

3. Major Lazer & La Roux – Lazerproof (Mad decent)

Månadens charmigaste mixtejp sammanför Major Lazers chefsingenjörer Diplo och Switch med den brittiska syntpopduon La Roux. Ekvationen kan verka sökt på papperet, men brygden med dancehall, dubstep och r&b är förvånansvärt välsmakande efter att kryddats med åttiotalsklingande syntstrukturer och Elly Jacksons bärande röst.

4. ceo – White magic (Service)

Eric Berglund, ena halvan av The Tough Alliance, gör under namnet ceo en tunt beslöjad, undflyende och romantisk popmusik på behagligt nära avstånd från moderbandet. Smakproven från fullängdaren ”White magic” (som släpps den 28 juni) lovar gott.

5. Mountain Man – Made the harbor (Bella union)

Molly Erin Sarle, Alexandra Sauser-Monnig och Amelia Randall Meath utgör den älskvärda minimalistiska folktrion Mountain Man. Hemstaten Vermonts natursköna scenerier tycks ha gett inspiration till dessa tonsatta drömmar om att sova under bar himmel. Fin stämsång, enkelt akustiskt gitarrspel och en obekymrad lo fi-estetik: ibland behövs inte mer än så.

6. Psykakuten – Psykakuten (Lyckan)

Gruppnamnet är ingen tillfällighet: Karolina Stenström och Henrik Svensson har minsann sett bråddjupet i det egna själslivet, och tvekar inte att skriva och sjunga om det. Låter det alltså pretentiöst? Jovars, fast det finns ändå en säregen nerv i denna dystra legering av shoegaze, postpunk, gammal new wave och maffig elektronik. Musik som självterapi, om man så vill.

7. Lil Jon – Crunk rock (Universal)

Glöm allt vad måttfullhet och subtilitet heter och överlämna dig till en stund av ohämmad skrikighet. Basen är oanständigt hård,  Lil Jon gormar som en galenpanna och den adrenalinstinna feststämningen vilar i varje utstött stavelse. ”Crunk rock” är knappast omistlig, men förbaskat underhållande.

Lyssna:

Jag har, som en liten bonus, satt ihop en Spotify-lista med 42 stycken bra, högaktuella låtar. Den kan avlyssnas här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *