Pernilla Augusts nya framgång

I dag meddelades att ”Svinalängorna” fått Nordiska rådets filmpris. Det är ännu en fin framgång för regissören Penilla August.

Det är mycket som är glädjande med Pernilla August. Att hon efter så många år som skådespelare startar en nykarriär som regissör och som första långfilm ger sig i kast med en hyllad och krävande roman är kaxigt. Det skulle så lätt ha kunnat bli platt fall och elaka kommentarer från avundsjuka kollegor och kritiker som gillar att plocka ner högtflygande människor. Men ”Svinalängorna” blev en utmärkt, hederlig och genomgående välspelad film.

Tidigare i år fick den två Guldbaggar och att den nu får Nordiska rådets filmpris är kul. Motiveringen från juryn, som bland annat innehåller Helen Mirren, ”Svinalängorna” får priset för att det är en ”komplex film som träffar hårt, men som ändå är fylld av ljus. Filmen visar på verklig talang. Den får det som är svårt att se enkelt ut”, som delar av motiveringen lyder.

 Prissumman uppgår till 350 000 danska kronor, vilket motsvarar runt 415 000 svenska kronor. Filmpriset delas lika mellan filmens regissör, manusförfattare och producent, vilket betyder att även manusförfattaren Lolita Ray samt producenterna Helena Danielsson och Ralf Karlsson prisas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *