Ljust, fräscht och ännu bättre

Show
Ljust & Fräscht
Exel Arena, Gammlia, Umeå
Betyg: 5
Publik: Drygt 2000 personer.
Längd: En timme och femtiofem minuter.
Bäst: Schyfferts tupéskämt.
Sämst: Schyfferts serbskämt.

När jag recenserade ”Ljust & Fräscht” efter föreställningen i Örnsköldsvik i vintras löd rubriken i tidningen ”Ljust, fräscht, bäst”.
Efter lördagens besök i Umeå skulle vi behöva uppfinna superlativ som övertrumfar andra superlativ. För faktum är att Henrik Schyffert och Fredrik Lindström är ännu en klass bättre den här gången.
De är rappare, mer spontana och utstrålar en större energi föreställningen igenom. Och de har en trygghet i materialet som tillåter dem betydligt fler utsvävningar och improvisationer.
Utan att den röda tråden för den skull blir svårare att följa.

”Ljust & Fräscht” handlar om det ohälsosamt stora intresset vi svenskar har för inredning och boende. Henrik Schyffert, med sin paradvåning vid Vasaparken i Stockholm, får själv klä exempel på försöket att bo sig till lyckan. Hur tanken om ett nytt boende, badrum eller möblemang ska göra ens relation bättre eller livslust större. Att konsumtionshets och jakt på statusmarkörer blir en naturlig följd av dessa fruktlösa försök och vi aldrig, aldrig blir helt nöjda med vårt boende.
– Även om man bor i en grosshandlarvilla på Ön har man kompromissat. Det man kanske helst vill är att bo granne med Per Gessle på Strandvägen, säger Schyffert.
Det är ett i grunden mörkt och existentiellt ämne som duon för upp i ljuset och får oss att skratta oss tårögda kring. Det är inget annat än genialiskt.

Precis som jag skrev i den förra recensionen är det slående hur väl duon kompletterar varandra. Enkelt uttryckt är Lindström hjärnan och Schyffert hjärtat och de spelar ut dessa roller till fulländning. Något de också gör utmärkt är de lokala anknytningarna, både i stort och smått. Som när Schyffert skämtar om hur problematiskt det är med återvinning nuförtiden.
– Det är fasen lättare att bli av med herpes än att slänga några gamla Folkbladet, frustar han.
Som sällskap på förställningen hade jag en kompis som, milt uttryck, har noll och inget intresse för inredning. Han hade lika roligt som jag.
Något som också säger något om styrkan i den fantastiska showen ”Ljust & Fräscht”.
Den slår an strängar hos oss alla.

Recensionen av föreställningen i Örnsköldsvik läser du här.

 

2 kommentarer

  1. Nja, nog är Schyffert bra men nästan600 kr är för mkt. Var och såg Al Pitcher för några veckor sen och det var roligare än Schyffert nånsin varit för 1/4 av priset. Men smaken är olika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *