Skellefteås varumärke, landshövdingen samtalar och Almedalsveckan

VARUMÄRKEN. I fredags fick jag inbjudan till presentationen av den nya varumärkesplattformen för Skellefteå Kommun. Det ska bli riktigt spännande att se vad vännerna i Skellefteå har hittat på.

Jag är imponerad av sättet Skellefteå jobbat med sitt varumärke. Med ärlig nyfikenhet  har man intervjuat människor om sin syn på kommunens styrkor och utmaningar. Det är ett genuint arbete som ligger till grund för den presentation som kommer i början av maj.

Ibland kan man få intrycket att vissa vill dra igång de gamla konflikterna i länet mellan Skellefteå och Umeå. Men våra konkurrenter finns inte i länet. Vi har inte råd att motverka varandra. Tvärtom krävs intelligent samverkan mellan olika varumärken och aktörer på länsnivån.

I torsdags pratade vi bland annat om detta med näringsminster Annie Lööf. I mitt inlägg under landshövdingen samtalar ville jag passa på att lyfta hur marknadsföringen utvecklats. Från en quick fix med logo och slogan till att gå över till regional branding med grundvärden och positionering. Sedan har utvecklingen gått vidare mot  regional management.

Rubriken vi talade kring handlade om att klustra kluster. På något sätt handlar det om att skapa minsta gemensamma nämnare mellan konstellationer och nätverk som vid en första anblick inte hänger samman. Från detta växer en styrka i det regionala utvecklingsarbetet.

Fyra sådana viktiga kluster som vi behöver sammanföra strategiskt är näringslivet, politiken, civila samhället och akademin. Det är den teoretiska grunden för den inriktning vi har på vårt arbete i exempelvis Almedalen. Här skiljer vi oss väsentligt från hur andra aktörer använder Almedalsveckan.

När jag ikväll landat från Gotland och de rekognoseringar jag gjort idag är jag övertygad om att de Västerbottningar som reser över till ön under den så kallade politikerveckan kommer att få en spännande vistelse som är viktig för vårt län.

Här har vi också bestämt oss för att ta ut två bloggare från Västerbotten som får följa med. Mer information om vilka dessa bloggare blir kommer inom kort.

THOMAS HARTMAN

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *