Tråkigt skadebesked

Måndag 11 juni klockan 20.15

En av Umåkers allra bästa hästar, treårige löftet Global Octopus, har åkt på en allvarlig skada. Lindy Lane-sonen som tränats med framgång av Akseli Lahtinen, ådrog sig en gaffelbandsskada i ett treåringslopp på Skelleftetravet 25 maj.
- Ja tyvärr, dålig bana i Skellefteå var nog en stor orsak, även Kismet F.H. fick det. Nu blir det grönbete i sommar, meddelar Stig Långström, som är en av Global Octopus två ägare.
Lahtinen-lärlingen Malin Viklund äger och tränar Kismet F.H.

**

På sajten hippson.se skriver Maria Wikström som är klinikchef på ATG-kliniken i Boden följande om gaffelbandsskador:

”Skador i gaffelbandet tar lång tid att läka, flera månader. Prognosen beror mycket på var i gaffelbandet skadan sitter och omfattningen av skadan. Det finns hästar som återgår till full kapacitet efter en gaffelbandsskada, men det finns också hästar som inte blir helt bra och alltså inte håller för de belastningar som de utsätts för.”

Klinikchefen berättar vidare:

”Det finns olika behandlingar för olika typer av skador i gaffelbandet, men gemensamt är att gaffelbandet tar lång tid att läka och att det läker bättre om hästen får kontrollerad motion – skritt i första hand – och allt eftersom hästens skada läker kan man öka belastningen. Läkningen kontrolleras med hjälp av upprepade ultraljudsundersökningar, med cirka 6-8-veckors mellanrum eller med de intervall veterinären rekommenderar.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>