Tack, livet.

 

Jag gillar udda saker. Gamla saker. Glada saker. Fina saker. Roliga saker. Vackra saker. Trasiga saker. Nötta och kantstötta saker. Saker med en historia. Saker som skapats av en lustfylld hand eller ett kreativt hjärta. Eller för att de helt enkelt behövdes.
Jag omger mig med ting som förgyller min vardag, för jag behöver en gyllene vardag. Det är i vardagen jag blommar som mest. Det är i vardagen jag ger som mest av mig själv.  Därför förgyller jag mitt hem, för då kan jag ge ännu mer av det där självet.

Det är i hemmet jag lever. Och andas. Och arbetar. I hemmet lever jag, vardag som helgdag. Och jag älskar mitt hem och min arbetsplats.
Eftersom den är förgylld.

Ja, hela mitt liv är förgyllt. Inte bara av saker utan också av kaos, av människor som ständigt kommer och går, av upplevelser, av musik, av kreativitet, av kaffet bryggt i ”La Pavoni”, av ett ljuvligt gott kranvatten med smak av gamla järnrör, av runt knuten växande vilda hallon, äpplen, jordgubbar, fläder och krusbär, av pastasåser och av färska lagerblad och vitlök köpt hos ”Chez Albert” på Roslagsgatan. Av upptäcktsfärder i trädgården när våren kommer och man nyfiken vandrar omkring och upptäcker var blommorna valt att blomma. Av omslutande mörker och tystnad, då havet och människorna, under hösten, går ner i varv.

Och mitt i allt detta sitter jag och skriver. Mitt i allt detta lagar jag vår mat. Mitt i allt detta vimsar mina tankar. Mitt i allt detta drömmer jag. Mitt i allt detta vilar jag. Mitt i allt detta föds jag … Dag efter dag föds jag på nytt.
Så länge det nu varar …

Än så länge har jag möjlighet att tacka livet. Och jag tackar, ödmjukt och vördnadsfullt, för min invanda lunk, för rutiner, rutiner som  förvisso alltid ruckas på, men som ändå ger mig en bas. Och jag tackar för min trygghet bland gamla lingonkrus och repiga kastruller och knirret i min trappa.
Kanske är det en uttjatad, ibland missbrukad strof, men den är sann;
Var dag är en gåva.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *