Här har ni dem – årets Monica Zetterlund-stipendiater!

Så var det officiellt! Äntligen får vi avslöja årets Monica Zetterlund – stipendiater! Här har man gått och knipit en hel sommar …

Årets stipendium i kategorin ”Etablerad artist” går till giganten Gösta Ekman, en artist som äger en sådan stor mängd konstnärliga egenskaper, att ingen har kunnat undgå dem. Han har betytt så oerhört mycket och han är en idol, för så många, så många.
Gösta får 30.000 kronor.
Motiveringen lyder;

“Hos Monica Z och Gösta Ekman fanns ett livslångt lekkamratskap. De fick utlopp för sin gemensamma leklust i jazzen, på filmduken och på teaterscenen. Vår så ytterligt mångsidige stipendiat har fortsatt att leka, i samma mångsidiga anda och han äger, till fullo, den egenskap som var Monicas signum; timing. Han har roat oss, glatt oss, rört oss och berört oss. Han är och förblir Farbrorn som inte vill va´ stor.”

Årets pristagare i kategorin ”Lovande nykomling” går till inte bara en, utan hela fyra stycken och samtliga lika lovande; bröderna Agnas. De är söner till gitarristen Sabina och trumpetaren Urban Agnas och de musicerar så naturligt och självklart att man anar att modersmjölken varit spetsad med allt från kryddiga rytmer till smakfulla harmonier.
Bröderna får dela på 30.000 kronor.
Motiveringen lyder;

“Så står det skrivet; att våra unga stipendiater ska verka ”i Monicas anda”. I den andan vill vi se en glädje och en mångsidighet i uttrycket, en enkelhet i framtoningen och en omsorg om medspelare och publik. Vi gläds och inspireras av att dessa fyra unga bröder redan har tillägnat sig gedigna jazzkunskaper och både moget och lekfullt förmedlar en härlig upptäckarglädje. Fraseringen är fantasifull, med en sofistikerad timing. Samspelet är naturligt, obehindrat, öppet och självklart. Vi spår dem en lysande framtid!”

Och så har vi den lilla extra kryddan, ett hederspris som postumt går till
Lena Nyman, detta ultimata lilla charmtroll till konstnär och människa. En begåvning utan motstycke, som satt ett sådant avtryck att vi aldrig någonsin kommer att glömma …
Lenas två brorsöner, som stod henne mycket nära, kommer att ta emot utmärkelsen på Stockholms Konserthus.
Motiveringen lyder;

“Vi minns Lena Nyman som ett tvättäkta charmtroll vars hela väsen utstrålade humor, intelligens och intensitet. I årtionde efter årtioende, i såväl drama som spektakel, kommunicerade hon med sin fulländade timing, sin mimik och sitt kroppspråk. Lena var unik i sin konstnärliga gärning och så fylld av begåvning och lust, att ingen av oss kunde undgå det hon ville uttrycka. Tack Lena, för att du fanns, finns och för alltid kommer att finnas.”

Det är inte så lätt minsann, att välja och vraka bland idel ädel musik- och artist-adel. Men enigheten bland de närvarande i nämnden var, i år, total.
Årets pristagare är av skilda slag och det tycker jag är extra roligt. Det har länge viskats, i de zetterlundska leden, att det kunde vara dags att låta stipendiet gå till en skådespelare. För så står det skrivet; att priset ska delas ut till artister som verkar i Monicas anda och det gäller inte enbart musikanter, även om så hittills har varit fallet.
Monicas mångsidighet var, som bekant, påtaglig.

Det är med stor glädje jag ser fram emot att få läsa upp de något längre och mer målande motiveringarna, på Konserthuset i Stockholm, fredagen den 28 september.
Medverkande artister är bl.a. Claes Jansson, Lill Lindfors, Ulf Andersson, Monica Nielsen och Svante Thuresson.
Konferencier är, likt förra året, Tom Alandh.
´
Kom och lyssna till Göstas hyllningstal till Monica!
Kom och var med oss, då vi tillsammans hedrar Lena Nyman!
Kom och spisa Agnas-jazz!
Kom och fira Monica Zetterlund, som i år skulle ha fyllt 75 år!
Och stötta gärna Monica Zetterlund-sällskapet!
Välkomna! Ni som har vägarna förbi hufvudstaden.
Foto: Jan Allan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *