Alice Babs förlorade rättigheter

Det är nu ett drygt år sedan min man Jan fick ett telefonsamtal som skulle förändra bådas våra liv. Alice hade just mottagit en gåva i form av en cd-box innehållande fyra cd-skivor med Bengt Hallberg, Georg Riedel och honom själv som en hälsning från de tre musikanterna. Alice ringde och tackade och var strålande glad.
De samtalade länge, länge. Hon var precis som förr i världen; pigg, alert och skarp i sitt intellekt och hon bad Jan att hälsa på henne.

Det var så det hela började. Åtminstone för mig och Jan.
För Alice hade det börjat långt tidigare och hon skulle snart komma att berätta …
Hon bad mig och ännu en skribent att gå ut med hennes historia.
Engagemanget för äldres mänskliga rättigheter har sedan dess stått högt upp på vår agenda.

Se ”Dokument Inifrån” torsdagen den 5 december kl 20.00.
Länk till filmen:

http://www.svtplay.se/video/1650580/alice-babs-forlorade-rattigheter#sthash.rTQ2iS4R.dpuf

”Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman undersöker systemet som ska skydda våra äldsta och svagaste. Ska det vara så enkelt att frånta gamla människor grundläggande mänskliga rättigheter?”

Sändningstider:
SVT2 Torsdag 5 dec 2013 kl 20.00
SVT2 Söndag 8 dec 2013 kl 23.40
Det ligger under 90 dagar på SVT Play.

Nedan en länk till en bra sammanfattning av reaktioner på filmen.
http://al-lodenius.com/2013/12/10/manga-har-reagerat-pa-alice-babs-filmen/

”Du bad mig berätta … lilla sångfågel” (19 april 2013)
”Den lilla sångfågeln Alice Babs mörklagda nationaldagsfirande” (7 juni)
”Alice Babs egna ord (13 juni)”.
”Hur man vingklipper en sångfågel” (5 dec)
”Nytändning i änglakören” (12 mars 2014)
Texterna ligger också på www.annallan.se

73 kommentarer

 1. Ann!

  En stor eloge till dig som gjort oss andra medvetna om vilket elände vår sångfågel nu har. Det är så ofattbart och grymt hur Alice behandlas.
  Kramar till dig och Jan!

  Margareta

 2. Som dotter till en mamma med alzheimer, kan jag omöjligt förstå att ni medvetet vill röra till det, för Alice Babs och hennes nära anhöriga. Situtionen måste ju upplevas kaos artad för en dement männuska

  • Om du har en mamma som är sjuk tycker jag synd om henne om hon inte får träffa sina gamla vänner.Fy F….. för att bli gammal om man blir behandlad så här

  • Jag är också dotter till en sedan snart 2 år bortgången mamma, som hade Alzheimers, och jag förstår inte vad du menar!!! Oavsett om man är dement så lever man upp när ens nära och kära kommer på besök. Min mamma släppte taget och ville inte vara med längre när jag hade varit bortrest för länge. Vilken insikt ger det, tycker du? Knappast analogt med din inställning!

   Jag tror att det är viktigt att det finns KLOKA barn i ens omgivning! Vill man däremot snabba på en senil förälders bortgång, så kan man ju resonera som du?

 3. Ja, jag tittar nu på dokumentären – helt bedrövad är jag.
  Har vi ingen värdighet kvar i livets slutfas?
  Tänk om Alice hade stannat kvar i Spanien, hade nog varit bäst 🙂
  Hon VILL ju ha kontakt med vännerna!
  Hon VILL ju ha musiken ikring sig fortfarande!
  Hon undrar ju vart alla vänner har tagit vägen!
  Nä, detta får inte hända – vad kan göras?!
  Tack även från mig att ni kämpar på för en bättre värld 🙂
  Vi kan alla hamna i hennes situation – så hjäälp!

 4. Om jag inte missminner mig var det en bedragare som lurade Alice på miljonbelopp för ett tiotal år sedan. Är det ett krig för att skydda ett arv – är det arvtagarna som är rädda för ytterligare förluster?
  Sten

 5. Pingback: Dokumentären om Alice Babs | jerryolsson.com

 6. Såg precis programmet. Brukar i stort sett aldrig kommentera program men det jag såg idag tycker jag är ett rättsövergrepp. Varför i hela friden är alla så rädda för att någon annan än familjen ska få träffa henne. Tycker att det är fruktansvärt. Det är väl för inte något nytt att en dement kanske är lite virrig men det betyder ju inte att man är det 100% av tiden och att man pga det blir berövad alla rättigheter. Hemskt att detta händer i Sverige 2013!!

 7. Hej, jag har precis sett dokumentären om Alice Babs på SvT.
  Jag blir så ledsen över att man kan behandla människor på det här sättet..jag finner inga som helst ord.
  Man får ju lust att skrika rakt ut!!
  Jag beklagar verkligen att du och alla andra i Alices vänskapskrets nekas till att ens komma i kontakt med henne, visst förstår man att man alltid ska respektera sina medmänniskor med eller utan sjukdomar, men detta är vansinnigt..vi lever ju i Sverige 2013!

 8. Har sett programmet nu i kväll och blir förskräckt att det får gå till så här i Sverige idag. Hoppas att något händer!!!

 9. Det här är väldigt skrämmande såg inte hela programmet men det verkade inte klokt. Får det gå till så här???????????????

 10. Hej, en mycket viktig och informativ film.Det är så gräsligt att det kan fungera på det här sättet!! Upprörd och illamående nu. Tack för ert arbete! /Madeleine

 11. Jag blev sorgsen och förbannad. Vad har hänt sedan filmen gjordes? Vet man nu var Alice finns?
  Så här kan det ju bara inte få gå till! Vart har den mänskliga värdigheten tagit vägen? Man blir rädd för att bli gammal och det var väl inte meningen.
  Måtte Alice få rättvisa! Hon har skänkt oss så mycket glädje genom åren.

 12. Såg Programmet och det var längesedan jag blev så olla berörd. Tack för att ni visade detta och för erat engagemang..En LEX ALICE nu!

 13. Ja, det verkar i mina ögon som att den där förvaltaren inte har rent mjöl i påsen. Hennes attityd och mycket nonchalanta sätt att flinande sitta och uttala sig om sin betydelse visar på stor arrogans. Det är som om hon ser det som en kamp mot journalister och vänner som Hon ska vinna, skit samma hur hennes klienter mår. Jag hoppas att man kollar hennes intressen i den här frågan. Det är bara att beklaga Alice och önskar att någon med makt och förnuft tar tag i detta.

 14. Så förtvivlad jag blev! Hur kan man utestänga en människa så här?
  Har själv arbetat med gamla och dementa i mer än 3o år.Även om Alice är en känd person,har hon ju sina gamla vänner! Det är sååå skrämmande att oproffsiga och inkompetenta kvinnan Lena Arenbjörk har ett sådant uppdrag! MIn egen Mor kände förvisso igen mig även mot slutet,dock inte sina älskade barnbarn. När hon fyllde 90år, förstod hon inte att jag hade blivit så gammal!Käraste! Det kom en del överlevande,bl.a gamla vänner!Helt plötsligt kunde hon prata med dem om gamla tider och hon sa deras namn!Jag blir mörkrädd av det här,ättestupan är kanske ändå lindrigast!

 15. Såg programmet i kväll. Under hela programmet satt jag och väntade på att Alice Babs’ barn och barnbarn skulle komma till tals. Men icke. Det är ju synnerligen anmärkningsvärt att ingen över huvud taget nämnde dem. Vi får i det här programmet långt ifrån hela historien. Vad är det vi inte får veta?

 16. Alice situation beror säkert delvis på ekonomiska aspekter som arv och övriga omkostnader. Hade hon varit fattig och okänd hade inga närstående brytt sig i att utestänga vänner och andra. Vänner som besöker och lättar upp tillvaron för demenssjuka är väl bara en tillgång. Har själv en demenssjuk mamma som har fått bestämma själv om boende och annat som hon har synpunkter på. I den mån hon kan bestämma för myndigheterna bestämmer till syvende och sist och det är inte vi anhöriga.

 17. Den här dokumentären är verkligen ett ”Wake-up” Call-något måste göras.
  Jag hoppas innerligt att det blir någon form av ”Lex Babs” och att man verkligen ser över förvaltarskap generellt.
  Undrar om förvaltaren hört talas om grundläggande Demens ABC?
  Att dessa frågor lyfts är av största vikt och i ärlighetens namn blev jag både förskräckt och förvånad av arrogansen som lyste igenom på nämnda förvaltare.
  Det som också var sorgligt att se var hur man på boendet drog ner gardinerna när folket utanför stod och sjöng. Som tur är VET jag att det finns goda exempel på demensboende / äldreomsorg men förvaltarskap ger jag inte mycket för,iallafall inte som det ser ut just nu-undersköterskan

 18. Jag hoppas verkligen att mina barn inte skäms över mig när jag blir gaggig och att de ser till att mina vänner får träffa mig och se hur jag mår.

 19. Hu, vilken förskräcklig förvaltare! Stor skam Nacka kommun. Förskräcklig personal alltifrån chefer till vårdpersonal. Man kan verkligen undra över läkarkontakterna och läkemedelsförskrivningen? Vem vet varför hon såg så utmärglad ut – näringsbrist? – läkemedelsbiverkningar?

  Vi får hoppas att flytten gick hem till hennes anhöriga!

 20. Tack Ann!
  Tack för Dina ord här i Cyberrymnden och i Dokumentären.
  Tack för att Du delger oss Dina tankar kring allas vår Alice, som nu blivit en symbol för det normaliserade samhället, som så få av oss vill ha.
  Tänk att de ev förvirrade tankar vi ev får då vi blir gamla, inte tas på allvar av omgivningen, utan att det ska vara en av de fortfarande ”normaliserade”, som bestämmer över oss.
  Ättestupan var en gång………
  Den var nog mer human än den ättestupa Alice och många fler upplever idag.
  Jag skickar även ett Stort Tack till Jan, som förutom sitt tyckande ang Alice, givit oss så många fina toner.

 21. Jag vill rekommendera några böcker:
  Stoppa Alzheimer nu! Bruce Fife
  Forskningsfusket – Ralf Sundberg
  Ett sötare blod – Ann Fernholm
  Piller & Profiter – John Virapen

  Alla finns att låna på bibliotek.

 22. Mycket upprörande program som naturligen gör alla tittare illa berörda. Men vänta nu. Inga fakta om vilka regler som gäller och vad en förvaltare enligt lag och förordning har för befogenheter och inte. Ingenting om vad anhöriga och läkare har för roll – även om mycket måste vara konfidentiellt så måste det gå att belysa sådent i allmänna drag. Det lät som om Alice var alldeles ensam och inte fick några besök, men hennes anhöriga fanns ju där, och sågs till och med ta emot en uppkastad blombukett men bled misstänkligjord för att inte ha lämnat fram dem. En mycket ofullständig och ensidig film i ett angeläget ärende som borde gjorts mycket bättre innan den sändes i rutan. Vad t ex Jan Malmsjö tycker tar inte över att man vill veta hur verkligheten egentligen ser ut och det fick man inte veta. Till ytterligre exempel tar jag för givet att de anhöriga var med på att Alice flyttade till bättre skyddad ort.

  • Gunnar Franzén har helt rätt i kommentaren – detta program är ensidigheten själv. Det är verkligen en partsinlaga med en rent oförskämd likgiltighet för redovisning av vilka regler som gäller i allmänhet inklusive förvaltarens befogenheter (för att inte tala om den politiskt tillsatta överförmyndarnämnden som är förvaltarens chef) plus annat som skapat den objektiva överblick som är absolut nödvändigt för ett program i allmänhetens tjänst.
   Det säger allt om nivån på den ansvariga redaktionen på Sveriges television att den släpper igenom en så ofullständig produktion och dessutom på bästa tid.
   Klart detta betyder anmälan till granskningsnämnden som lär fälla produktionen för en partiskhet som inte är tillåten enligt radiolagens krav på svensk public service radio och tv.
   Sen får vi se om Alice Babs familj får sin advokat Thomas Bodström att anmäla filmen för förtal.
   Bodström vet att det är vanskligt för enskilda medborgare i Sverige att vända sig till domstol i förtalsfrågor då medierna anser att det ska räcka att de utreder sig själva.
   Ja hur kunde Lodenius och Hellman – som gjort filmen-
   handskas så ansvarslöst med ett angeläget ämne. Och hur
   kunde SVT sända filmen i detta skick?

  • Du missförstod nog ett och annat i filmen. Det var inte Alices anhöriga som tog emot blombuketten på balkongen. Det var en besökare till en annan boende. Alice har tre barn; två bor utomlands och den tredje i Norrland. Hur närvarande tror du de är?

   Ensidig kanske filmen var men du såg ju själv hur kommunrepresentanten hade klargjort att hon bara svarade på vissa allmänna frågor, och Titti vill aldrig svara på någonting. Så har det varit hela vägen. Som Arenbjörk säger:”det är jag som bestämmer”.

 23. Skamligt! Att vem som helst kan bli förvaltare och sen få bestämma över en äldre människa på detta sätt!! Den äldre känner ingen på boendet, får inte komma till tals, får inte längre träffa sina vänner som dem kanske kännt i hela sitt liv! Det ska inte spela någon roll om du är sjuk eller frisk, din egen vilja ska gälla! Vem kom på att vem som helst kan få bli förvaltare? Jag lovar att den förvaltare alice har gör på detta sätt för att kunna skriva över arvet på sig själv och plocka ut hela arvet. Det måste vara det enda det kan vara. Varför annars förbjuda någon att träffa sina vänner ? Det har enbart med pengar att göra. Förvaltaren ser det som en möjlighet för att hon vet att alice är så gammal att hon inte har så långt kvar att leva och ju mindre stimulans hon får desto fortare avlider hon. Detta är omänskligt!! Fy skam för det rättsliga samhället vi har i sverige, att INGEN kan hjälpa alice eller hennes vänner?! Alice är nog inte den enda som förvaltaren gör så här mot. Eftersom hon får hålla på i det tysta ingen som kontrollerar henne ! Någon myndighet måste agera mot henne NU! Tack för att hennes vänner/familj aldrig sviker henne. Tack för allt alice!

 24. Antagligen är det den närmsta familjen som inte vill att den tidigare miljonförlusten skall följas av en ny förlust: Bäst att låsa in henne!
  För egen del kommer jag inte att rösta på något alliansparti i kommande val om inte Alice släpps snarast och de tre fruktansvärda kärringarna ställs inför rätta! De bryter emot grundlagen! Jag är rasande över att sådana här nazifasoner förekommer i Sverige! Demokrati, jo pyttsan…..

 25. Stort tack att ni öppnar ögonen för människor! Detta är rent av en katastrof, inte bara för Alice utan för hela vårt samhälle! VAD kan vi göra?

 26. Gårdagens TV-program om Alice Babs var i allra högsta grad uppseende-
  väckande. Kränkande och snedvridet för de flesta inblandade, inte minst
  för Alice Babs själv som visats stor missaktning. Det är många frågor som
  man ställer sig och som aldrig svaras på. TV-programmets tema är av-
  siktligt snedvridet på ett negativt sätt. Man kan önska och borde kräva en
  efterföljande debatt där alla inblandade fick tillfälle att uttala sig på ett
  rättvist sätt.
  Äldreomsorgen och Överförmyndarenheterna ute i landet gör sitt bästa
  att sköta sina uppdrag. Deras redan svåra arbete blir inte lättare av
  smutskastning som den i TV-programmet.
  Jag hade i morse ett längre samtal med chefen för Nacka seniorcenter.
  Vi var båda överrens om att äldreomsorgens fantastiskt goda arbete
  borde ha framhållits. Den som tvivlar, välkomnas av henne att få se
  verksamheten. Den 10 december bjuds gästerna på Nacka seniorcenter
  på nobelmiddag!
  Per Folke B:son Grange

  • Det här gäller inte generellt för Äldreomsorgen och Överförmyndarenheterna som ute i landet gör sitt bästa att sköta sina uppdrag. Det gäller Alice Babs och behandlingen av henne som särfall. Gäller den omsorg som visas Alice generellt så är det en fullskalig katastrof. Visst vinklas reportage, det vet vi alla, men den som inte ser och blir upprörd över missförhållandena som reportaget speglar, med eller utan vinkling, är antingen blind och döv eller mentalt avtrubbad. Egentligen tycker jag synd om dig också Per Folke B:son Grange.

   • Tyvärr är överförmyndarnämnder ofta väldigt okunniga. Nacka kommun har gjort sig skyldiga till brott mot socialtjänstlagen samt föräldrabalken, sutan att ens förstå det. Nu röjs det ordentligt i kommunen.
    jag får mängder av mail som vittnar om övergrepp inom åldringsvården. Både från anhöriga och från personal.

  • Jag uppfattade inte (har vi sett samma program?) att Nacka seniorboende ifrågasattes. Eller att Alice Babs ”missaktades”. Jag förstår inte alls din tolkning. Däremot ifrågasattes den maktfullkomliga förvaltaren Lena Arenbjörk – och om hon agerar i AB:s intresse, arvingarnas, eller sitt eget? Arenbjörk har diverse ”skelett i garderoben”, ”google is your friend” 🙂

   Jag håller med om att Nacka seniorboende borde ha fått gå i svaromål – men hur skulle det ha gått till, menar du? De har sekretess! Och har uppenbarligen fått förhållningsorder från lägerkommendant Arenbjörk, som de inte kan gå emot.

   Du är nog ensam om uppfattningen att reportaget riktar sig mot Nacka seniorboende – då bör du nog se om dokumentären 5-10 gånger till. Tills poletten trillar ner.

 27. Påminner om filmen Gökboet där den störda rigida sjuksköterskan
  stoltserade med mandat från samhället för att få visa sin absoluta makt.
  Otroligt om t.ex. ett obetydligt tillstånd till 10 minuters besök av två gamla bekanta skulle skada Alice. Det värsta som kan ske är nog att Alice glömmer glädjen över att ha träffat kära gamla arbetskamrater.
  Snälla trevliga barn är ofta jäviga och vill kanske inte att vissa saker ska komma fram i liknande situationer och försöker hävda att utomståendes besök framkallar ”ångest”. Upplevd ångest ligger antagligen ofta mest på barnens sida för att mindre trevliga saker ska komma fram.

 28. Pingback: Hur man vingklipper en sångfågel | En kvinnas betraktelser

 29. JAG MÅR OCKSÅ ILLA ! Men jag mår illa av att det finns människor som INTE kan sätta sig in i Alice situation . Vem vill bli gammal och FRÅNTAGEN rätten till sitt eget liv ?? Ska man straffas för att man drabbas av ALZHEIMERS sjukdom ?? Ska man berövas alla sina vänner då ?? Får man då inte längre tala i telefon ?? Har man då förlorat rätten till livet ??
  Att drabbas av ALZHEIMERS betyder inte att man är hjärndöd ! Jag vet , för min mor (90 år ) drabbades av exakt detsamma som Alice men var ändå full av liv och fortfarande sugen på socialt umgänge , vilket hon naturligtvis också fick ! Jag ville ju att hon skulle ha det så bra som det överhuvudtaget var möjligt på ålderns höst .
  Att förneka Alice kyrkobesök är så grymt att jag finner inte ord för det !
  Att låsa dörren till hennes rum och därmed avvisa vänners besök ,är så illasinnat att man tror inte det är sant !
  Att dra ner rullgardinerna mitt på soliga dagen och stänga fönstren när vännerna trots allt kommer för att visa att de fortfarande finns kvar gör mig så upprörd , ledsen och på ren svenska , förbannad !! Inte ens blommorna de hade med sig överlämnades till henne!!! Hur kan ”vårdpersonal” bete sig så hutlöst illa ?? Så här får det bara inte gå till i Sverige i dag !
  Denna oerhört hårda, känslokalla kvinna Lena Arenbjörk, som säger sig ”bestämma allt ” vad gäller Alice är inte lämplig att arbeta med eller för gamla människor. Hon inser inte själv hur illa hon gör sin klient . Hon säger själv i filmen att ” det är jag som är skyldig till allt ” och skrattar dessutom !! DÅ mår jag riktigt illa !!!

 30. Några vill göra gällande att ” familjen ” vill det bästa för Alice ….
  Då spelar det ingen roll hur de än vänder och vrider på det hela, för fakta kvarstår hur Alice VERKLIGEN har det . Eller var det fejk med rullgardinera som rullades ner mitt på soliga dagen och fönstren stängdes när vänner kom för att visa att de finns kvar ? Var det fejk att de inte blev insläppta ? Var det fejk att Alice blev nekad kyrkobesök ? Var det fejk när Alice själv berättade klart och tydligt hur hon upplever sin situation ? Var det fejk när denna hårda , totalt könslolösa kvinna LENA ARENBJÖRK sade att ” jag är min huvudman” ” det är jag som bestämmer allt” ?
  NEJ, det var INTE fejk ! Det går inte att bortförklara hur oerhört illa man behandlar Alice ! Och då kommer frågan : HUR KAN DE ANHÖRIGA ” FAMILJEN” GODKÄNNA DENNA GRYMMA BEHANDLING AV SIN MOR ???

 31. LENA ARENBJÖRK säger också : ” min huvudman är inte var mans egendom”…..Nej självklart inte , men hon är banne mig inte heller LENA ARENBJÖRKS EGENDOM !

  • Nä precis. Nån som hörde att Lena Arenbjörk sa ”Jag ÄR Alice!” ?? Vad hade hänt om hon sagt så på psyket? ”Jag ÄR den-och-den.” Fått en TUNG diagnos. Vem annan än en mycket sjuk människa blandar ihop sig med nån annan?
   Snälla svenskar. TRO inte att nån har laglig rätt i Sverige att bete sig som Stalin. Vad tror ni?? Vi lever i en diktatur??
   F.ö. kan man kanske nämna – liksom lite försiktigt 🙂 – att Jan Allan inte är en ”inbillad” vän. Ingen flyktig bekant kanske?
   Såhär gick det till inom psykvården för 50 år sen. Innan patientrörelsen startat. Då trodde man att psykiskt sjuka var dumma vårdpaket utan vilja. (och som skulle tystas ner.) Mycket tack vare patientrörelsen (och medvetna psykiatrar) avskaffades 1989 omyndigförklaringen av människor i Sverige. Något många inte tycks vara medvetna om!

 32. TACK Anna för dina fina ord om Alice på slutet!
  F..ö.: visste ni att Obama inte fick tillstånd av anhöriga att besöka Mandela när han var i Sydafrika? (under hans sista sjuka tid.) Anledning: Mandela ”orkade” inte!

 33. Såg precis programmet om Alice på svtplay.

  Blev både mycket upprörd över Alice’s situation men samtidigt väldigt konfunderad. När jag försöker analysera vad jag hört i programmet får jag en stark känsla av att det är något som inte stämmer. Och jag tycker vi får för lite fakta. Vi lämnas mest med en rad märkliga omständigheter och en rad frågor.

  Ett stort problem med reportaget är t.ex. att vi bara får höra de som INTE får träffa Alice. Övriga vill inte delta. Oklart varför. Det kan finnas både hedervärda och suspekta skäl till det. Man får uppenbart en känsla av att det finns suspekta skäl. Men det måste inte vara så.

  Oavsett vad de exakta skälen är tror jag att det ligger pengar bakom Alice’s isolering. Och om DET stämmer handlar det om hennes arv. Jag tror DET är nyckelfrågan och motiven bakom det som sker. Det handlar inte om någonting annat.

  Vem det sedan är som är ohederlig, dvs om det är barnen eller vissa vänner är omöjligt att veta utan mer fakta. Det blir bara spekulationer. Men en sak är säker och det är att barnens agerande tyder på att de vill skydda pengarna.

  Polisen hade uppenbarligen misstankar mot en person i reportatet och att han var ute efter Alice’s arv. Finns det skäl att tro detta? Varför fick han annars frågan? Uppenbart är detta något barnen misstänker. Är det befogat eller bara obefogad rädsla? Eftersom Alice har den diagnosen hon har borde hon inte kunna ändra sitt arv. Eller? Det blir bara spekulationer. Men om det INTE varit möjligt – skulle då polisen ha ställt frågan? Det har jag svårt att tro. Men varför sägs inget om denna misstanke mer rakt ut i programmet? Varför gräver man inte lite mer i det? För just DET är kanske hela förklaringen till isoleringen.

  Kan det vara så att Alice blivit drabbad av detta besöksförbud, som nu drabbar alla vänner, därför att ett litet fåtal vänner kommit så nära Alice att barnen är oroade över att förlora sitt arv? Men har man inte rätt att bestämma vem som ska ärva? Om man inte vill ge arvet till sina barn borde man väl slippa det? Eller?

  Jag tycker det är sjukt att en äldre människa kan drabbas så här, oavsett vad skälen är. Detta är inte vad Alice själv vill. Det är inte vad hon mår bäst av. Och det borde gå att lösa situationen.

  Se till att skydda arvet så att Alice kan få träffa vem hon vill utan att någon ska känna sig hotad. Så enkelt borde det vara. Det är en pragmatisk lösning om än inte särskilt trevlig kanske.

  Kan någon komma på något annat vettigt motiv till detta än arvet?? Är detta t.ex. verket av en rad onda människor utan andra motiv mer än att begå onda handlingar? Nej, så sjukt kan det väl inte vara… eller?

 34. Helt klart är att det har med pengar att göra. Normalt sett har man rätt att ge bort hela sin förmögenhet under sin livstid eller bilda en stiftelse om man nu inte vill att barnen ska ärva. Om man skriver testamente så har barnen alltid rätt till sin arvslott om de bestrider testamentet.
  Så att se till att Alice blir satt under förvaltare, omyndigförklarad, gör att hon fråntas rätten att själv bestämma över sin förmögenhet. Det är dags att se över detta med arv för att förhindra att vuxna barn ska behandla sina föräldrar så här. För det är rent sagt förjäkligt att vuxna självförsörjande barn är så penninggalna att de väljer att låsa in en förälder för att de ska roffa åt sig så mycket som möjligt sen. Jag hoppas på en lagändring så att detta inte kan fortgå. Lex-Alice behövs!!!!!!!

 35. Tack för ditt engagemang! Jag hade äran att se Alice under en konsert i Ingarö Kyrka år 2010. Att äldre i Sverige år 2013 blir behandlade på detta sätt av förmyndare gör mig illamående. Fortsätt kampen!

  Här är ett klipp från spelningen i kyrkan.
  http://youtu.be/MH0KIcsjDfo

 36. Väldigt kort och förenklat: man bestämmer själv över sin egendom. Om det förekommer gåvor ”strax” före döden och arvsskiftet, så kan de ogiltighetsförklaras eller anses ingå i dödsboet. Vanligaste fallet: A har två bröstarvingar – B & C. A blir osams med B, och skänker i förväg hela eller delar av sin förmögenhet till C. Om det sker ”nära” A:s död, så räknas gåvan till B som förskott på arv. Och vid bodelningen blir då B skyldig att ersätta C så att det blir fifty-fifty. Nyckelorden är ”strax” och ”nära”. Det är en knepig bedömning som ska göras, och den är inte lätt. Jag är inte jurist.

  Har man skrivit ett testamente (vid sina sinnens fulla bruk) så kan man maximalt testamentera bort 50% till andra än bröstarvingarna.

  Girighet är grunden till en massa elände…

 37. Jag tror att du har fel där … var och en har rätt att skänka bort det man själv vill till vem man vill om man inte är satt under förvaltarskap. Arvingars laglott är 50% men man har rätt att testamentera bort 75% och då återstår alltså 25% av arvet som barnens laglott. Jag tycker själv att det är konstigt att barn absolut ska ärva sina föräldrar. Utan den principen skulle vi inte ha några arvstvister och samhället skulle var varmare, utan så många konflikter.

  • Var det mitt inlägg du svarade på? Jag har för mig att man kan ”testamentera bort” 50% – inte 75% – men OK då. Men egentligen spelar det ingen roll. Principen med bröstarvingar är ju PRECIS för att undvika arvstvister! Lagstiftningen i USA är ju ett bedrövligt exempel: arvingar som strider, startar decennie-långa juridiska processer för att mamma/pappa testamenterade ALLT till en arvinge. Eller till organisationer som tar hand om herrelösa katter/hundar. Jag tycker att vår lagstiftning är en bra kompromiss, som BORDE sätta stopp för arvsstrider som gör syskon till fiender.

 38. Pingback: Många har reagerat på Alice Babs-filmen | Anna-Lena Lodenius

 39. jag har en syster med autism och sedan jag anmält missförhållanden till ivo så är jag utestängd från hennes bostad. kommunen säger att min syster inte vill prata med mig men jag får aldrig höra det av min syster själv. Min systers situation är identisk med Alice babs. Det verkar som att kommuner gör så här med personer som de anser vara besvärliga.

 40. Som de flesta andra upprörs jag över Alice situation. Har sökt på nätet, men hittar ingen fortsättning, vad hände efer tv-programmet. Vad har hänt med anmälan till IVO, vad har hänt med Bodströms uppdrag?

  • Det hände mycket efter programmet. Men det är också julledighet vilket innebär att inget konkret händer förrän i januari. Det är ett politiskt arbete som är igång. Mycket ska redas ut i Nacka kommun, där är IVO några av de inblandade.
   Alice har det säkert bra nu. Nu går arbetet vidare för kommande generationers skull. Lagarna gällande förvaltarskap kommer att ändras redan 2014. Filmen påskyndar arbetet, enligt riksdagsmän som arbetar med äldrefrågor. En äldrekonvention planeras. Debatten är igång och bollen har börjat rulla. Jag får hela tiden in nya vittnesmål om tragiska händelser så någonstans är det kunskap i ämnet, debatt, engagemang och konkret handling som gäller. Var och en måste försöka påverka på sitt håll, där vi kan.

   http://www.rfs.se/debatt_opinion/Pressmeddelanden/Pressmeddelande-Felaktiga-uttalanden-om-forvaltares-behorighet-i-Alice-Babs-dokumentar/

    http://www.unt.se/debatt/vanmaktens-odsliga-tomrum-2751083.aspx

  • Det är bra att det granskas tycker jag. Då kan fler saker läggas upp på bordet, sådant som tidigare inte kommit fram. SVT var beredda på det här och varje sekvens i filmen är noga genomgången för att det inte ska kunna fällas. Vi får se …

 41. plötsligt blir en del intresserade av att träffa en gammal människa som av 3 läkare blivit diagnosticerad med demens, tar med sig en advokat med fullmaktshandlingar för att vidare kunna utröna eventuella tillgodohavanden etc.

  De om några kan väl inte vara vännet, varken till henne eller familjen?

  Hur ofta har man inte upprörts av hur gamla blir lurade på sina tillgångar, men i programmet hetet det att hon inte får träffa sina ”vänner”.

  Med sådana vänner behöver man inga fiender.

  • Du har fått en del om bakfoten. Det är inte plötsligt och de har inte tagit med sig en advokat. Jag har sett dokument som bevisar motsatsen, men det har inte Bodström. Om dessa två personer vore problemet skulle man inte utestänga nästan alla Alices vänner, inklusive hennes äldsta väninna sedan hela 60 år. Det är annat som ligger bakom. Men den processen sker i det dolda.

 42. Heder åt Ann Allan att lyckas hålla fokus; det är inte frågan om äldrevården, ev skumma besökare utan om vad en FÖRVALTARE faktiskt är satt att utföra och att detta måste vara klart för alla. Nu är jag en enkel fysikerutbildad nisse och inte jurist så vem är jag att tolka lagens mening rörande God Man resp. Förvaltare: Citat från Sveriges Domstolars hemsida:
  ”Den gode mannen kan hjälpa sin huvudman att betala räkningar och ta hand om det hon eller han äger. Men det räcker inte alltid med en god man för att hjälpa en person på ett bra sätt. Om någon inte kan ta hand om sig själv eller sin egendom, kan tingsrätten anordna en förvaltare. Den som har förvaltare måste, alltid eller i vissa fall, ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller rättshandla på andra sätt. En förvaltare råder alltså ensam över den egendom som omfattas av förvaltarskapet.”

  Egendom är i min värld pengar/kaptialvärde (förhindra att teckna tokiga telefonabonnemang, testamenten…) och inte socialt liv eller rätten att få säga tokigheter såväl som klokheter, att vara människa helt enkelt.

 43. Det är något som är snedvridet i vårt samhälle;( Vi kan inte ta hänsyn till varandra längre;( Det ska kränkas bespottas och tryckas ner för fullt! Det är helt motbjudande ! Visst att man har tvister men man har gränser för hur man beter sig och uppför sig. Eller… Vad är vi på väg någonstans? Låt denna tid bli en påminnelse om det som var på Olof Palmes tid:) Vilken enastående kämpe han var:) Han vek inte för någon! Därför fick han säkert hat riktat emot sig med råge! Det är bara så utomordentligt sorgligt att tänka på att den tiden är passe. Man blir helt utom sig då man ser hur samhället hårdnat så snabbt att det är skräckinjagande;( Vill vi leva så här ? Att man har olika uppfattningar och åsikter kan jag förstå men att dränka och kväva en människas livsgnista och glädje är för mig helt oacceptabelt! Detta måste upphöra nu! Vi måste vara enade i våra hjärtan och sinnen för att bygga upp det lilla vi har kvar av samhället som det en gång var tänkt att bli! Hur många vill gå mot strömmen och kämpa för humanitära grundläggande värderingar ? Våga du med 🙂

 44. Vad har hänt efter den utmärkta filmen om hur Alice Babs berövats hela sin sociala tillvaro?
  Alice har ju en förvaltare så vad är hennes barn rädda för? – hon kan inte bestämma om sin egendom längre, hon kan inte skänka bort något och det måste även advokaten Thomas Bodström veta.
  Jag finner knappt ord för hur Alice barn behandlar sin mamma – det är obarmhärtigt och hjärtlöst, det är mer än skamligt! Vilken vrede och sorg Alice måste känna över sina barns agerande!
  Lyssnade på Ring P1 idag och en lyssnare försökte ta upp fallet Alice Babs.Täppas slängde på luren så fort hennes namn nämndes – det verkar vara helt tabubelagt att ens nämna hennes namn och ordet förvaltarskap.
  Har SR bestämt att inget får sägas om Alice och hennes situation?
  Vad är det egentligen som föranleder dessa diktaturfasoner?

  • Det var helt andra orsaker till att Täppas slängde på luren. Mannen som ringde har betett sig illa förr och han ville inte prata med honom, oavsett ämne. Jag vet att det är så.

 45. Jag blev också, som många andra bestört och beklämd över den här filmen. Bedrövligt att se hur man kan köra över en annan människas rättigheter så här. Vilken vanmakt, vilken ilska hon måste ha känt, Alice Babs. Den otrygghet man, som vilken samhällsmedborgare som helst känner när vi upplever att vi faktiskt står handfallna och maktlösa inför några enskilda personers godtycke.

  Så googlade jag runt lite, läste Titti Sjöbloms inlägg om sina sjuka mamma och hur smärtsamt det var för familjen och tänkte att ja, det kanske verkligen var så, och nu är hon helt oskyldigt anklagad för att vara girig och vilja förstöra för sin mamma. Stackars människa i så fall. Mitt konspiratoriska jag tänkte ju naturligtvis att jamen så lägligt, att gå ut med detta nu. Och säga att Alice säger saker som ”jag är levande begravd ” och liknande. Då kan ju Titti bara skylla på demensen sen när filmen kommer. Ni vet, en gamlings tokigheter så är det enkelt att oskadliggöra hela filmen bara med det lilla inlägget.
  Sedan den här Britta Svenssons på Expressens väldigt ensidiga ”recension” av dokumentären tvingade mig verkligen att tänka igenom och försöka få perspektiv; är det verkligen som det framställs i filmen? Förvaltaren kanske är precis så där rakryggad som Britta Svensson hävdar?

  Men hur man än vrider och vänder på det så går det inte komma undan den dåliga smaken i munnen. För hur dement Alice Babs nu än var och hur mycket hon är behövde ”skyddas” från eventuella fans och giriga besökare som tröttade ut henne så går det inte att, hur man än vill förstå och förklara, att legitimera ett förbud som innebar att hon själv inte kunde ringa sina vänner, själv inte fick bestämma vem hon ville träffa och i synnerhet när detta även inkluderade gamla, kära vänner hon haft i över 60 år, grannar hon kanske träffat nästan dagligen i 8 år (och som, vad nu Bodström än insinuerar hade gått bet på att lura henne på pengar eftersom de var satta under förvaltning). Om det nu skulle vara NÅGRA som försökte lura Alice på pengar, inbegriper det då även hennes gamla väninna, eller spelvännen Jan Allan mfl? Och varför ska de stoppas nu när de inte kan komma åt några pengar? Är ALLA potentiella bedragare som bara vill, ja vad är det de vill egentligen? Lura en gammal dement människa som uppenbarligen då är så väck att hon behöver en förvaltare, på tid? Är det så de försöker lura henne?

  Vad det än må vara; vilka skäl i världen kan väga så tunga att man rättfärdigar att en människa inte kan få ha en egen telefon att själv ringa till vänner? Man kunde kanske hindra telefonen från att ta emot inkommande samtal så att hon inte blev uttröttad om hon inte själv är kapabel till att känna av det, men att ta ifrån henne möjligheten att själv avgöra om hon orkade ringa någon eller inte?

  Något rimmar väldigt illa här och vi får väl hoppas att Bodström vänder även på denna sten nu när han ska ge sig ut på sin jakt på syndabockar. Inte syndabockar bland översittare och maktmissbrukare då, utan de som ville hjälpa en gammal, utsatt människa. Undrar vad socialdemokraterna tycker om hans engagemang egentligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *