Islamism det största inrikespolitiska hotet mot demokratin i Sverige?

I fredags slog terrorister till igen. Denna gång i Tunisien, Frankrike och Kuwait. Tre terrordåd på tre olika platser under samma dag tog kallblodigt livet av mellan 60 och 70 personer. Militanta jihadister ur IS har tagit på sig attackerna i Tunisien och Kuwait. Redan dagen efter avvärjde polisen i London en planerad terroristattack mot en militärparad.

I januari i år beskrev Sara Skyttedal, ordf för Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, i en debattartikel i Expressen, islamismen som ”det största inrikespolitiska hotet mot demokratin och Sverige”. Hennes förslag var att förbjuda medlemskap i radikala muslimska organisationer. Enligt Skyttedal är islamismen en ’grundlagsfientlig rörelse då den är emot den svenska regeringsformens påbud m att ”all makt i Sverige utgår ifrån folket”.

”Islamism är en gemensam beteckning för extrema, politiserade former av islam. Gemensamt för dessa är att de anser att staten ska underställas Allah, eller mer specifikt den lag de anser han skapat och som de kallar sharia. En konsekvens av detta är att islamister anser att de västerländska demokratierna saknar legitimitet”, skrev Skyttedal.

Skyttedal sågar politikerna i Örebro som tycker att man ska ge skattefinansierade jobb, terapi och bostäder till återvändande IS-terrorister. Jag kan bara hålla med henne. För närvarande lär det vara omkring 300 svenskar som anslutit sig till IS främst i Syrien. Hur kan man ens komma på tanken att belöna dem som deltagit i terrorism och krigshandlingar samtidigt som man låter skötsamma och fredliga svenska ungdomar gå utan både bostad och jobb? Vilka signaler ger det?

Vi måste bli mycket bättre på att förhindra att våldsbejakande islamism breder ut sig i Sverige och på att utkräva ansvar från återvändande IS-terrorister. Det är helt fel av Örebro kommun att ge återvändande jihadister företräde till jobb och naivt att tro att den ideologiska övertygelsen snabbt ska botas med terapi. Att regeringens samordnare mot extremism, Mona Sahlin, dessutom stöder Örebros initiativ är häpnadsväckande.

Återvändande IS-terrorister måste få tydliga straff som markerar det avskyvärda i deras handlingar och avskräcker andra från att göra likadant. I Tyskland är det förbjudet att tillhöra, bilda opinion för, finansiera eller uppvisa symboler för organisationer som vill omkullkasta grundlagen. Det borde det vara i Sverige också. Återvändande terrorister ska straffas, inte uppmuntras med jobb, terapi och bostad. Att döda oskyldiga människor ska ses och bestraffas som den krigshandling det är.

För att ansluta sig till terrorgrupperna i t ex Syrien krävs kapital. Pengar behövs för att betala resan och för att klara sig på plats. Säkerhetspolisen uppger för Ekot att momsbedrägerier och lån till största delen finansierar IS-krigarnas terrorresor. Varför får detta fortgå? Varför verkar dagens politiker så handfallna inför de problem som oroar oss väljare? Varför har de ännu inte några övertygande svar eller lösningar på hur de ska hantera invandring och integration? Klarar gårdagens politiker inte av att hantera dagens och morgondagens problem?

Att inte våga se och erkänna de problem som finns är ett svek mot medborgarna. Idag tillsätter våra beslutsfattare utredningar som behandlar olika frågor. Sedan presenterar de sent om sider ’politiskt korrekta’ men tandlösa förslag som antingen slår in öppna dörrar eller blir resultatlösa.

Dagens och morgondagens problem och utmaningar, t ex islamism, integration och tiggeri, kräver en ny typ av politiker; personer med tydliga ledaregenskaper som vågar stå för en åsikt och genomdriva den även i motvind, som har en inre moralisk kompass, drivs av en ideologi och passion, personer som jobbar för landets bästa och inte bara sin egen makt, position och ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *