Kaplan – identitetspolitiker med dold agenda

I höstas skrev jag två blogginlägg här om Kaplan. Sedan han tillträdde har relationerna med AKP och hans affärsförbindelser med Turkiet varit hans huvudsakliga fokus. Hans första utlandsresa som minister gick t ex till Turkiet med ett program som fortfarande är hemligstämplat. Hans intresse för utrikespolitik är lika stort som hans ointresse för bostadspolitik. I likhet med många andra regeringsledamöter tycks han helt sakna idéer, krismedvetande och handlingskraft. Likaså saknar han förmåga att göra konsekvensanalyser. Men han är muslim och uppfyller därmed kravet på mångfald i regeringen.

Svenska Dagbladet har i dagarna skrivit om hur Kaplan jämfört israeler med nazister. Han har också jämfört jihadister med frivilliga i finska vinterkriget. Vidare har han visat sig ha samröre med islamister och extremister, t ex islamister i Milli Görüs och extremister i Grå vargarna. Regeringen skademinimerar nu genom att beskriva det inträffade som misstag eller slarv. Men det är som bekant inte första gången Kaplan visar prov på oerhört dåligt omdöme. Kaplans pressekreterare jämförde förresten Grå vargarna med Bert Karlsson. Det visar att även kretsen runt Kaplan saknar omdöme. Eller handlar det inte om dåligt omdöme utan om ljusskygga värderingar?

Så här skriver Mohamed Omar, krönikör på Det Goda Samhället:

Kaplans politiska karriär har kantats av kriser, men han har lyckats prata sig ur allihop. När han måste vill säga. För han pratar bara när han måste och då säger han bara så mycket som behövs för att klara sig. Han tycks inte vilja ha djupare samtal om sin tro och sina värderingar. Han kanske till och med lyckas lirka sig ur denna kris. Varför är han så ovillig att samtala? Min teori är att det beror på att han vet att hans verkliga värderingar är kontroversiella i Sverige. Därför döljer han dem.

Det är häpnadsväckande att det är OK för en miljöpartist och minister att äta middag med turkiska fascister och extremnationalister. Synd att inte Marcus Birro och Markus Uvell är miljöpartister! Då hade de inte avskedats från sina jobb för att de ätit ute med SD. Men Kaplan är en mycket skicklig spelare och kanske den som sitter säkrast i sadeln av Löfvens ministrar. Som muslim riskerar han antagligen heller inte ett misstroendevotum. Vem skulle vilja ta risken att anklagas för islamofobi? Det skulle i så fall vara Sverigedemokraterna.

Så varför hamnar en politiker från riksdagens, enligt egen utsago, mest feministiska och antirasistiska parti gång på gång i sällskap med rasister, antidemokrater och islmamister?  Så här skriver författaren Johan Lundberg, f d chefredaktör Axess på Dagens Samhälle:

Att bostadsminister Mehmet Kaplan är medlem i Miljöpartiet kan tyckas märkligt. Men faktum är att det är helt logiskt. För om det är något som kännetecknar Miljöpartiet så är det kombinationen av självförhärligande och makthunger. Partiets självgodhet har gjort att MP och dess företrädare lever med villfarelsen att de är immuna mot kritik. Det förklarar också varför Miljöpartitoppar försvarar en minister som gång på gång ertappats med synnerligen dåligt omdöme.

Jag skulle inte bli förvånad om Kaplan inför valet 2018 försöker bilda ett muslimskt parti i Sverige.  Antagligen med sig själv som partiledare.  Dagens Industri skriver nu att Fridolin, Romson och Kaplan ställt in sina åtaganden idag. Alla tre uppges ha fått förhinder och är inte tillgängliga för kommentarer i nuläget. Vem blir förvånad? Det tar antagligen mycket lång tid att göra en ’retorisk make-over’ för att rädda Kaplan i detta läge. Han brukar som sagt prata sig ur kritiska situationer, men igår vägrade både Kaplan och Löfven att medverka i Svt:s Agenda.

Så mycket information har länge funnits om Kaplans ljusskygga förehavanden. Varför har Löfven duckat så länge? Det har skadat både Löfven och regeringen. Nu har i alla fall bägaren äntligen runnit över för Löfven och han har just meddelat att Kaplan avgår. Inte en dag för tidigt!

https://detgodasamhallet.com/2016/04/18/mehmet-kaplan-bor-forklara-var-han-star/

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kretsen-bakom-kaplan-foerringar-terrorism-11456

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *