Miljöpartiet långsiktigt ohållbart?

Först meddelade Löfven att bostadsminister Kaplan begärt att bli entledigad från sitt uppdrag eftersom ”en samlad bedömning” när det gällde ”omständigheterna” hindrade honom från att fortsätta sin framgångsrika gärning. Löfvens egen bedömning uteblev förstås. Han lät som en vilsen papegoja. Sedan hyllade Löfven bostadsministerns fantastiska arbete och beklagade att ”den samlade bedömningen” av ”omständigheterna” hindrade honom från att fortsätta det arbetet. Därefter uttryckte Löfven sin respekt för bostadsministerns svåra beslut, som togs p g a ’en samlad bedömning’. Idel floskler och smömos.

Mehmet Kaplan har mig veterligen inte lyckats fixa en enda lägenhet sedan han blev bostadsminister. Däremot har han satsat på ineffektiva byggsubventioner. Han har inte ens lyckats se till att det finns full mobiltäckning i ”världens främsta IT-nation”. Han har varit ett sällsynt misslyckat och inkompetent statsråd. Endast därför får han nu lämna regeringen först av alla.

Kaplan har långt efter 2009 gjort många olämpliga saker vilket stärkt misstroendet mot honom. Nu försöker Kaplan avgå med flaggan i topp och bedyrar att ”jag vet vem jag är” och att han i själva verket är en hyvens kille. Hittills har makten och köttgrytorna gjort Romson och Fridolin både flexibla och kompromissvilliga när det gäller att försvara den ’skitpolitik’ som regeringen för. Nu tvingas de välja mellan att stötta Kaplan och vända Löfven ryggen eller att rädda MP:s skinn och offra Kaplan.

Löfven sa att han delade Kaplans bedömning att diskussionen står i vägen för hans uppgifter. Det är m a o inte Kaplan och hans agerande som står i vägen utan debatten. Efter att ha malt på med samma budskap om ’den samlade bedömningen’ och gett otydliga svar på de frågor som journalisterna tilläts ställa, försökte Löfven lämna scenen. Då överraskade huvudpersonen Kaplan genom att själv plötsligt dyka upp på presskonferensen. I ett hyllningstal till sig själv sa han bl a:

-Jag har i hela mitt liv kämpat för mänskliga rättigheter, demokrati och dialog.

-Vi har hamnat i en situation där den jag är och vad jag står för ifrågasätts och där dessa ifrågasättanden står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs.

Kaplan uttryckte ingen som helst självkritik eller ånger. Iklädd offerkoftan beklagade han att ’den samlade bedömningen av omständigheterna’ hindrade honom från att fullfölja sitt framgångsrika arbete. Han meddelade dock att han fortfarande har en hög position i Miljöpartiet, vilket betyder att han även i fortsättningen kan vara med och forma partiets politik. Det säger mer om partiet än om Kaplan. Därefter försvann han lika snabbt som han dykt upp. Både journalister och Löfven såg ut som fågelholkar.

’Min samlade bedömning’ när jag följer pressträffen med statsminister Stefan Löfven är att denna regering är en fars; noll krishantering, noll kompetens, noll ledarskap. Detta är första gången som en minister ryker för att han har varit ännu mer omdömeslös och misslyckad än de andra i regeringen. Att regeringen tillåts sitta kvar beror endast på att den bleka oppositionen vägrar regera och ta ansvar för Sverige.

Romsons och Fridolins ’samlade bedömning’ av Kaplans storhet mynnade senare ut i ett hyllningstal där de berömde Kaplans politiska arbete:

Han står för demokratiska och antirasistiska värderingar även när det är som tuffast, sa Gustav Fridolin.

Och Peter Eriksson, f d språkrör, sa så här:

Jag känner Mehmet sedan väldigt många år tillbaka och upplever honom som en av de mer hedervärda personerna i svensk politik. Jag känner till en hel del som är beredda att ljuga sig blå i ansiktet men han hör inte till den kategorin.

Eriksson nämnde också att jakten på Kaplan hade mycket att göra med att han är muslim. Mp med språkrören i spetsen verkar inte ha förstått allvaret och problematiken kring Kaplans umgänge och agerande. Häpnadsväckande! Så här skriver Romson och Fridolin:

Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet.

Bilden av Kaplan? Det var ju Kaplans handlingar och umgänge som var problematiska. Språkrörens kommentar säger en hel del om Mp:s syn på antirasism och demokrati; den är både flexibel och  selektiv.

Låt mig avrunda med ett citat ur Expressens ledare 18/4:

-Sammantaget framstår hela historien som obegriplig. Vi har en statsminister som inte kan förklara varför ministern måste gå, ett statsråd som inte verkar tycka att han har gjort något större fel och en vice statsminister som rentav hyllar den nyss avgångne.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *